Novelizovaná směrnice EIA: Stavaři musejí zohledňovat “biologickou rozmanitost”

Evropská unie upravila direktivu, podle které jsou povolovány stavební práce. Nově musíme dávat pozor na chráněné druhy, jako jsou například vybrané traviny. Takzvanou “směrnici EIA” společně vydali i upravili europoslanci a národní ministři. Evropská komise však zahájila vůči České republice vytýkací řízení, které může v krajním případě skončit pokutami, protože údajně přebíráme nová pravidla příliš pomalu.

EIA znamená anglickou zkratku pro “vyhodnocení vlivů na životní prostředí” (Environmental Impact Assessment), což řeší směrnice Evropského parlamentu a Rady národních ministrů 2011/92/EU, respektive pozměňující směrnice 2014/52/EU. Česká republika musela upravit svůj stavební zákon, aby podle Ministerstva životního prostředí “zjednodušila a zrychlila povolovací procesy”, novelu 13. července podepsal prezident Miloš Zeman. Změnami však projde taky zákon o posuzování vlivů na životní prostředí – návrh novely putuje ze Senátu zpátky do Poslanecké sněmovny, kde bude projednávaný v září.

Nejenom podnikatel Antonín Fryč přitom říká, že krizi v tuzemském stavebnictví způsobují právě legislativní průtahy okolo EIA. Ačkoli Česká republika dostala několik výjimek, zpomalovány jsou projekty jako například Pražský okruh a ministr životního prostředí Richard Brabec čelil výzvám k rezignaci. “Mrzí mne, že Česká republika nabírá v klíčových dopravních stavbách zpoždění,“ přiznal europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL, EPP).

Bojovněji vystupuje europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM, GUE-NGL): “Úředník má neskutečnou pravomoc zlikvidovat stát, což jsme zažili taky kvůli zákonu EIA. Nikoli samotní komisaři, ale úředníci Evropské komise získali pocit, že nesprávně implementujeme unijní legislativu,” prohlásila během svojí přednášky na Ekonomické fakultě VŠB-TU Ostrava. Takzvané řízení o nesplnění povinnosti přitom kvůli EIA nadále trvá a není výjimečné. Teoreticky může skončit před Soudním dvorem EU, který by v nejhorším případě udělil České republice pokutu, podobné spory ale obvykle končívají dříve.

Vliv stavebních projektů na lidské zdraví a chráněné druhy Kvůli takzvané směrnici EIA (2011/92/EU) byly v roce 2015 novelizovány české zákony č. 100/2001 Sb. (o posuzování vlivů na životní prostředí) a č. 183/2006 Sb. (o územním plánování a stavebním řádu), podrobnosti najdete ZDE. Jenomže mezitím byla upravena taky předmětná evropská direktiva. Česká republika opět novelizovala stavební zákon a Parlament nyní chystá ještě změnu zákona o posuzování vlivů na životní prostředí. Evropský parlament a Rada národních ministrů ve směrnici EIA změnily například Článek 3, který nyní zní následovně: “1. Posuzování vlivů na životní prostředí vhodným způsobem určí, popíše a posoudí v…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Petr Woff

O tématu jsme psali:

Ministerstvo financí dohání unijní legislativu o bankovních poplatcích 20.7.2017

Unie převádí silniční dopravu na železnici, Česko proto přijalo pět právních předpisů 13.7.2017

Česko přijímá výtku: Řada vlastníků budov musí viditelně vystavit certifikát 7.7.2017

Dědictví po Andreji Babišovi: 10 sporů České republiky s Evropskou komisí 6.7.2017

Nová unijní pravidla pro elektromobily účinkují od 18. listopadu 30.6.2017

EU: Česko má problém v plynárenství. Jde o domácnosti, nemocnice apod. 29.6.2017

Nová legislativa pro dovoz a kódování lidských tkání a buněk 22.6.2017

Máme 73 restů v přijímání evropské legislativy. Nejhorší jsou průmysl, životní prostředí a finance 16.6.2017