Britské Národní zdravotní službě došla trpělivost a omezuje úhradu homeopatik. Přiměla ji k tomu napjatá finanční situace, takže nyní raději prostředky využije na prokazatelně účinnou terapii. Jen v loňském roce přitom britský systém zaplatil za cukrové kuličky přes 92 tisíc liber. Foto: Pixabay

Soumrak homeopatie? Britové ji pomalu přestávají hradit z veřejných peněz

Nanejvýš placebo, a hlavně zneužívání omezených finančních prostředků zdravotnického systému – tak hodnotí úhradu homeopatik britská Národní zdravotní služba. Proto doporučuje lékařům, aby cukrové kuličky přestali předepisovat jako léky, kterými homeopatika v žádném případě nejsou. Jen v roce 2016 uhradila National Health Service homeopatika v hodnotě 92 412 liber.

 

Ačkoliv chybí jakékoliv vědecké důkazy o tom, že by homeopatika byla účinná a přinášela pacientům efekt vyšší než podání placeba, ve Velké Británii stále plynou na tuto „léčbu“ veřejné prostředky, a to i přesto, že se britské zdravotnictví potýká s nedostatkem financí. National Health Service (NHS) zaplatila za cukrové kuličky jen v loňském roce 92 412 liber. Podle informací deníku The Telegraph pak na úhradu homeopatik v posledních pěti letech plynulo zcela neefektní „léčby“ takřka 600 tisíc liber. Nyní se ale homeopatika dostala na seznam přípravků, které NHS z důvodu nízké nákladové efektivity a také chybějících dat o klinické účinnosti plánuje přestat hradit z veřejných peněz. Konkrétně NHS doporučuje lékařům, aby nepředepisovali homeopatika novým pacientům a u pacientů, kteří již jsou takto „léčeni“, udělali změnu v terapii.

Podle Simona Stevense, ředitele NHS, je homeopatie „v nejlepším případě placebo a zneužití omezených prostředků NHS“. Proto také byla homeopatika spolu s dalšími sedmnácti přípravky, jako jsou například výživové doplňky obsahující glucosamin a chondroitin, omega-3-mastné kyseliny nebo lutein a antioxidanty, bylinné preparáty či náplasti proti bolesti s lidokainem, zařazena na seznam preparátů, u nichž by měla být ukončena úhrada z veřejných peněz. „Veřejnost správě očekává, že NHS použije každou libru moudře a uvážlivě, a proto dnes podnikáme praktické kroky k tomu, abychom lépe využili finanční prostředky na moderní léky a léčbu,“ uvedl Stevens pro deník The Telegraph.

Pacienti dostanou skutečné léky, a to homeopatům vadí

British Homeopathic Association, zastupující zájmy homeopatů, se však domnívá, že chystaný konec úhrad homeopatik je špatný pro „napjatý rozpočet NHS“ a povede naopak k navýšení nákladů na zdravotní péči. „Toto doporučení není nákladově efektivní, protože pacientům budou předepsány dražší konvenční léky namísto homeopatie,“ uvedla pro deník The Times výkonná ředitelka Cristal Sumner. Cílem British Homeopathic Association je „podpora hodnoty homeopatie a její praxe mezi profesionálními zdravotníky“, také „podpora rozvoje studia a výzkum homeopatie“. „Jako národní charitativní organizace zastupující zájmy pacientů homeopatie bude British Homeopathic Association co nejsilněji reagovat,“ upozorňuje asociace ve svém prohlášení. Podle ní je v pořádku, že se NHS snaží ušetřit, avšak nikoliv na úkor homeopatie.

Jenže právě představou, že cukrové kuličky jsou lékem, matou zastánci homeopatie veřejnost a v nemocných vyvolávají falešnou naději. Na rozdíl od skutečných léků nemusí před uvedením na trh nijak prokazovat, že skutečně fungují a mají při léčbě prokazatelně pozitivní efekt. „Homeopatie je postavena na nevěrohodných předpokladech, zatímco nejspolehlivější důkazy neukazují, že by fungovala nad rámec placeba. To může vést k vážnému poškození, pokud se homeopatie používá jako alternativa k účinným léčebným postupům,“ zdůraznil pro deník The Guardian emeritní profesor Edzard Ernst, který na britské University of Exeter založil pracoviště specializující se na výzkum „celostní a alternativní medicíny“ a vede odborné žurnály Focus on Alternative a Complementary Therapies and Perfusion. Právě on patří k vůbec nejhlasitějším kritikům homeopatie a dlouhodobě upozorňuje nejen na nesmyslnost této „léčby“, ale také na rizika s ní spojená. K těm patří zejména to, že nemocný člověk uvěří tomu, že „je léčen“, zatímco se jeho stav však bude zhoršovat, a tak promešká dobu, kdy mu mohla být nasazena skutečná léčba. „Proto je nejvyšší čas, aby NHS přestala financovat homeopatii a místo toho použila naše omezené finanční prostředky na léčbu, pro jejíž účinnost jsou vědecké důkazy,“ dodal vědec.

Krok NHS vítá Michael Marshall, ředitel britské skeptické organizace Good Thinking Society: „Každý důvěryhodný lékařský subjekt jistě ví, že homeopatické přípravky jsou jednoduše neúčinné při léčbě jakéhokoliv onemocnění. Proto je prohlášení NHS skvělé, když oficiálně potvrzuje tuto skutečnost,“ zhodnotil situaci pro deník The Guardian. Právě organizace Good Thinking Society tlačila na NHS i britskou politickou reprezentaci, aby homeopatika přestala být hrazena z veřejných peněz. „Naše organizace už dva roky žádá britskou vládu, aby provedla tuto revizi (pozn. redakce – zhodnocení nákladové efektivity u homeopatik) a doufáme, že tento krok bude konečně znamenat, že NHS přestane používat finanční prostředky na terapii, která pacientům nic nepřináší,“ dodal Marshall.

Ludmila Hamplová