Prezident Trump změnil postoj, dříve chtěl, aby se zrušení Obamacare a zavedení náhrady událo najednou. Nyní říká, že nejprve je třeba reformu předchůdce zrušit. Foto: Wikimedia

Trump navrhl nejprve zrušit Obamacare, pak teprve řešit náhradu

Neschopnost republikánských senátorů shodnout se na návrhu zákona rušícího a zároveň nahrazujícího systém zdravotního pojištění známý jako Obamacare přiměla amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby vyzval zákonodárce k rozdělení obou kroků. Nejprve mají podle něho zrušit zásadní body zdravotnické reformy jeho předchůdce Baracka Obamy a až potom teprve řešit, čím jej nahradí. Zatímco někteří republikáni tento nápad uvítali, podle kritiků by mohl připravit o pojištění mnohem více lidí než dosavadní návrhy Kongresu.

 

„Když nejsou republikánští senátoři schopni schválit to, na čem nyní pracují, měli by (Obamacare) neprodleně zrušit, a teprve později nahradit,“ napsal dnes Trump na twitteru. Krátce před svým lednovým nástupem do úřadu přitom prezident vyzval zákonodárce, aby zrušení a náhradu současného systému schválili najednou, což byl jeho dosavadní postoj.

Nápad podle listu The Washington Post pochází z hlavy ultrakonzervativního republikánského senátora Randa Paula, který je jedním z odpůrců v současnosti projednávaného návrhu náhrady Obamacare. Podle něho by se republikánská většina jistě shodla na zrušení daní pro movité, z nichž je část zdravotní péče financována, či na uvolnění regulací pro zdravotní pojišťovny. „Žádný demokrat by pro něco tak dobrého nehlasoval. Ale demokraté budou vždy hlasovat pro utrácení,“ prohlásil s tím, že opozice by byla nucena souhlasit s nějakou formou náhrady financování pojistných programů pro chudší Američany a měla by tendenci uzavřít kompromis.

Američtí analytici však upozorňují, že schvalování náhrady by se mohlo protáhnout na dlouhé měsíce, neboť mezi republikány v Senátu ani Sněmovně reprezentantů nepanuje na novou podobu systému zdravotního pojištění zdaleka jednotný názor. Hrozilo by tak, že by při pouhém zrušení Obamacare bez náhrady o pojištění přišlo výrazně více lidí, než v případě přijetí senátního či sněmovního návrhu.

„Když republikáni přišli se svým návrhem na zrušení (Obamacare) v roce 2016, Congressional Budget Office (CBO) spočítal, že by o pojištění přišlo do roku 2026 32 milionů lidí,“ citoval washingtonský deník experta na zdravotnickou politiku z Michiganské univerzity Nicholase Bagleye. Nezávislá studie zmíněné vládní agentury CBO hodnotící dopady současného návrhu projednávaného Senátem přitom tento týden dospěla k závěru, že jeho přijetí by o pojištění ke stejnému datu připravilo „pouze“ 22 milionů Američanů.

Šéf republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell na Trumpovu výzvu k urychlenému zrušení Obamacare nereagoval a dnes po svém mluvčím novinářům vzkázal, že budou zákonodárci o současném návrhu jednat až po parlamentním volnu, které potrvá do 10. července.

-čtk-