Vyšší příplatek za směnnost podle vládního nařízení se dle odhadu týká na Vysočině až 40 procent nelékařských zdravotníků. Foto: koláž ZD

Na Vysočině se od července zvýší plat asi 1600 zdravotních sester

Přibližně 1600 zdravotním sestrám v Kraji Vysočina, které pracují v třísměnném nebo nepřetržitém provozu bez odborného dohledu, se od 1. července zvýší plat o 2000 korun. O zvýšení mezd vybraným nelékařským zdravotnickým pracovníkům rozhodla koncem května vláda. „Přestože ministerstvo zdravotnictví peníze na zvýšení mzdy zdravotníkům do krajů pošle na základě dotačního řízení se zpožděním, mohu potvrdit, že v našich krajských nemocnicích bude zdravotním sestrám od 1. července přidáno,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD).

 

Zvýšení platů podle vládního nařízení se podle odhadu týká na Vysočině až 40 procent nelékařských zdravotníků. Získání peněz pro zvýšení mezd zdravotních sester od ministerstva zdravotnictví je podle Novotného tentokrát komplikovanější a administrativně náročnější. Odhadovaný a zatím ne konečný požadavek zdravotnických zařízení z Kraje Vysočina pro následující půlrok platnosti zákona se může pohybovat na hranici 30 milionů korun.

Například Nemocnice Jihlava udává, že na zvýšení platu má nárok 416 jejích pracovníků, což pro rozpočet nemocnice znamená téměř sedm milionů korun. Třebíčská nemocnice potřebuje do konce roku na zvýšení mezd téměř 300 zaměstnanců téměř pět milionů korun. „Tyto peníze v rozpočtu chybí. Rychlé řešení je tak pro nás, ale i pro nekrajská zařízení, důležité. V tuto chvíli zatím přijímají nemocnice opatření k vyplácení těchto peněz bez finanční podpory od kraje,“ uvedl hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD).

Podle informací ministerstva zdravotnictví bude zdravotnickým zařízením prostřednictvím krajů poskytnuta pouze záloha na celých šest měsíců dopředu. Na konci roku se dotace vyúčtuje. Od ledna by pak měla s pokrytím zvýšených mezd počítat už úhradová vyhláška.

-čtk-