Se společností Teva to jde poněkud s kopce. Možná by pomohl nový šéf firmy, ale toho zatím vlastníci nenašli. Foto sídla firmy v Jeruzalémě: Wikipedia

Farmabyznys: Shire oddělí neuro divizi, Teva v obří ztrátě

Irská farmaceutická skupina Shire zvažuje osamostatnění svého ADHD byznysu. Izraelská Teva propadla o 18 procent kvůli obří ztrátě.

 

Farmaceutická skupina se sídlem v Dublinu Shire vážně uvažuje o osamostatnění své divize na výrobu léků na neurologické potíže. Jde o součást reorganizace společnosti, kterou po čtyřech letech ve funkci započal její šéf Flemming Ørnskov. Ten listu Financial Times při příležitosti oznámení výsledků za druhé čtvrtletí oznámil, že strategická analýza tohoto kroku bude kompletní do konce letošního roku.

Výsledky za druhý letošní kvartál skupiny Shire mírně předčily všeobecný tržní konsensus, když její tržby meziročně vzrostly o sedm procent na 3,6 miliardy dolarů (79 miliard korun). Čistý zisk za stejné období dosáhl 240 milionů dolarů (5,27 miliardy korun). Za druhé loňské čtvrtletí přitom vykázala ztrátu ve výši 162 milionů dolarů (3,6 miliardy korun), která byla způsobena nákupem americké biotechnologické společnosti Baxalta.

Londýn nebo New York

Podle Ørnskova je jasně vidět, že neurologický byznys je schopný stát na svých nohou, a proto je na čase jej osamostatnit. Shire je přitom považována za světového lídra ve vývoji léků proti vzácným chorobám. Ostatně i z tohoto důvodu kupovala v minulém roce americkou Baxaltu.

„Nacházíme se na významné křižovatce. Od roku 2013, kdy jsem do čela společnosti nastoupil, prosazuji jasnou strategii soustředit se na vzácné choroby. Spolu s neurologickým byznysem je to rychle rostoucí segment. Osamostatnění je tedy přirozené,“ řekl Ørnskov listu The Telegraph.

V analytických kruzích se také hovoří, kde a za jakých podmínek vstoupí samostatná neurodivize na burzu. O úpis se zajímá Londýn i New York, přičemž americké finanční centrum má prý větší šanci. Důvodem má být vysoká poptávka po ADHD lécích v USA (ADHD – Attention Deficit Hyperactivity Disorder, hyperaktivita s poruchou pozornosti – pozn redakce).

Předmětem spekulací je také upisovací hodnota akcií nové společnosti, která vyčleněním z Shire vznikne. Podle analytiků Goldman Sachs se její tržní cena pohybuje mezi 13 a 14 miliardami dolarů (285 až 307 miliard korun). Jen za letošní rok se očekává, že neurologické léky přinesou Shire obrat ve výši 2,7 miliardy dolarů (59,3 miliardy korun).

Teva v defenzívě

Izraelská farmaceutická skupina Teva zažívá špatné časy. Její akcie propadly o 18 procent poté, co oznámila ztrátu za druhý letošní kvartál ve výši 6 miliard dolarů (131,8 miliardy korun), snížení výplaty dividend a to, že nebude spěchat s hledáním svého nového šéfa. Teva tak ztratila asi 5 miliard dolarů (110 miliard korun) ze své tržní hodnoty. Přitom ve stejném období minulého roku měla ještě zisk ve výši zhruba čtvrt miliardy dolarů.

Největší světový výrobce generických léků se tak nachází v poměrně vážné krizi. Za uvedenou ztrátou stojí zejména její byznys ve Spojených státech, kde Teva v minulém roce akvírovala část Allerganu, za kterou zaplatila 40,5 miliardy dolarů (bezmála 890 miliard korun).

Teva je navíc zhruba půl roku bez šéfa a nic nenasvědčuje, že by se na tom v nejbližších měsících mohlo něco změnit. Představenstvo společnosti za tu dobu oslovilo přinejmenším dva zkušené manažery, včetně Pascala Soriota (šéf AstraZeneky) a Jacqualyn Fouseové (bývalá manažerka biotechnologické společnosti Celgene). „V tomto nehodláme dělat žádné kompromisy,“ řekl listu Financial Times Sol Barer, který je vedením Tevy pověřený.

Jednání s věřiteli

Barer odmítá, že by hledání nového šéfa Tevy mělo nějaký závazný časový harmonogram. Současně ale potvrdil, že jeho nalezení je jeho „osobní prioritou,“ a má to být někdo, kdo má „zkušenosti s řízením globální farmaceutické společnosti.“ Podle něj se taková věc nedá uspěchat a „šest měsíců není pro nalezení správného člověka do čela takové firmy zase tak dlouhá doba.“

Podle analytika Bernstein Bank Ronnyho Gala to bude mít příští výkonný ředitel Tevy mimořádně obtížné. „Představte si, že přebíráte společnost, která je ve finanční krizi, je těžce zadlužená a vaším úkolem bude dramaticky snižovat náklady. To nedělá nikdo rád,“ řekl Gal listu Financial Times.

Společnost Teva už koncem minulého týdne mimo jiné oznámila, že se chystá vstoupit do vyjednávání se svými věřiteli. Její dluhy totiž přesáhly hranici 35 miliard dolarů (769 miliard korun), přičemž tržní hodnota dosahuje něco přes 22 miliard dolarů (500 miliard korun).

Petr Musil