Provozovatelé také nově musí z podniku osobu se zapálenou cigaretou vykázat, za porušení zákona jim hrozí pokuta až do výše dvou milionů a zákaz činnosti. Foto: Pixabay

Hygienici kontrolovali zákaz kouření na 200 místech v Praze, ode dneška mohou i pokutovat

Pražští hygienici kontrolovali od 31. května zákaz kouření ve 204 stravovacích zařízeních, všechna byla v pořádku. Nešlo přitom o speciální kontroly zaměřené přímo na dodržování protikuřáckého zákona, ale o rozšířené běžné kontroly. Informovali o tom dnes v tiskové zprávě. Včera skončila přechodná lhůta, od středy budou nedodržování zákona orgány také pokutovat.

 

„Do dnešního dne jsme obdrželi celkem 17 podnětů, z toho jich 16 bylo neoprávněných a jeden nepatřil do gesce orgánu ochrany veřejného zdraví a byl předán věcně příslušnému orgánu,“ uvedl ředitel Hygienické stanice Hlavního města Prahy Jan Jarolímek. Většina jich přišla v prvních týdnech platnosti zákona, v srpnu jen dva.

Na 140 místech kontroloři zjišťovali, zda jsou provozovny správně označené symbolem zákazu kouření. Kromě hygieniků kontroluje dodržování povinností daných novým zákonem také například Česká obchodní inspekce nebo Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Kromě restaurací zakazuje zákon kouření včetně elektronických cigaret také na letištích a v zoo s výjimkou vyhrazených prostor, zastávkách a ve vozech MHD, ve zdravotnických zařízeních, vnitřních sportovištích nebo dětských hřištích. Pro zákaz kouření ale přechodná lhůta neplatila, vztahuje se jen na provozovatele a provozovny. Například musí být označené symbolem „kouření zakázáno“.

Provozovatelé také nově musí z podniku osobu se zapálenou cigaretou vykázat, stejně jako podnapilého mladšího 18 let. Za porušení zákona hrozí firmám pokuty až do výše dvou milionů a zákaz činnosti. Kuřák může za porušení zákona zaplatit až 5000 korun.

-čtk-