Výbor pro zdravotnictví poslanecké sněmovny se obmění jenom z menší části. Na obrázku je odhad Zdravotnického deníku - zeleně jsou označeny osobnosti, které mají největší šanci na znovuzvolení, oranžově ty, které musejí hodně zabojovat, červeně jsou označeny ty, které nemají šanci mandát získat. Přeškrtnuti jsou, politici , kteří už znovu nekandidují. Foto: Koláž ZD

Kdo z lékařů a zdravotníků má šanci usednout ve sněmovně? Většinou staří harcovníci

Z 25 členů zdravotního výboru má teoretickou šanci 21 opět zasednout v parlamentu. Pokud se na věc podíváme realisticky, blízko jistotě zvolení jich je 10, dalších pět má velkou naději a naopak zbytek je bez šance. Obecně lze říci, že strany sice většinou vsadily na lékaře a zdravotníky, ale poměrně často je posunuly na horší místa kandidátky. Nejznámější politici z řad zdravotníků jsou ale naopak, až na malé výjimky, na čelních pozicích a nic by jim nemělo vstup do sněmovny pokazit. Nejvíce lékařů a expertů na zdravotnictví (i nováčků) dodá hnutí ANO. Nejvýše je staví TOP 09. Naopak ústup můžeme zaznamenat u ČSSD, což kontrastuje zejména s tím, že za zdravotnictví nesla poslední čtyři roky odpovědnost a měla by koho nabídnout. Moc lékařů nenabízí ani ODS a žádné komunisté. A za lidovce bude zřejmě zvolen poslanec Ludvík Hovorka.

 

Zdravotnický deník se podíval na kandidátky pro letošní sněmovní volby a šance jednotlivých uchazečů z řad zdravotníků, nebo těch, kteří se ve zdravotnictví profilují. Zjistili jsme, že průnik se současným složením sněmovny a speciálně zdravotního výboru může být za příznivých okolností až 60 procentní a že tak další čtyři roky budeme ve sněmovně povětšinou potkávat stejné tváře a slyšet stejné myšlenky jako dosud. Podívejme se na situaci po jednotlivých stranách a hnutích v pořadí, v jakém uspěly v posledních volbách.

Bída sociální demokracie

Sociální demokraté trestuhodně prošustrovali potenciál vlastního ministra zdravotnictví (s jeho přispěním, neboť Miloslav Ludvík nesprávně vyhodnotil situaci uvnitř pražské ČSSD), čímž přišla o nejvýraznějšího nositele svého tradičního tématu.

Prakticky nejlepší vyhlídky na zvolení má jednička kraje Vysočina Jiří Běhounek, tamní hejtman, lékař, předseda správní rady VZP a místopředseda zdravotního výboru. Čtyřkou ve stejném kraji je primář porodnice a dosavadní člen zdravotního výboru Pavel Antonín, ovšem když v tomto kraji naposledy ČSSD vyhrála, znamenalo to pouze tři poslanecké mandáty.  Velkou šanci na zvolení má i další současný člen zdravotního výboru prostějovský lékař Pavel Holík, který je dvojkou v Olomouckém kraji, dvojkou je i jeho kolega, lékař a člen výboru Pavel Havíř a to v Pardubickém kraji, ale tam je k dispozici o jedno křeslo méně. Šanci na zvolení má i právnička Lenka Teska Arnoštová, která je trojkou v Praze a lidé jí znají z televizních vystoupení v roli náměstkyně ministra zdravotnictví a jako bojovnici proti kouření či za práva pacientských organizací. Kdyby ČSSD uspěla alespoň tak jako v roce 2013, získala by 4 křesla, ovšem některé průzkumy naznačují, že bude ráda, když v Praze získá dvě, pak by mohly pomoci paní náměstkyni jedině preferenční hlasy. A to je z nadějí ČSSD všechno!

Prakticky bez šance je dlouholetý poslanec a nyní místopředseda zdravotní výboru Jaroslav Krákora, zařazený až na páté místo v Ústeckém kraji. Parlamentní bavič a taktéž člen výboru Jiří Koskuba, primář z Nemocnice Na Bulovce, už nekandiduje vůbec. Další lékaři kandidují na nevolitelných místech: Ladislav Kuchař v Jižních Čechách na 8., Lubomír Hejzlar na Královehradecku na  5. a Pavla Galušková na severu Moravy na 8. místě. Chceme-li tedy trošičku vylepšit zdravotnické skóre ČSSD, započítejme Alenu Gajdůškovou, která je sice vzděláním pedagog, ale Olejárův Svaz pacientů ji jmenoval pacientskou ombudsmankou, současná poradkyně premiéra Sobotky je dvojkou ve Zlínském kraji.

Odhad pro ČSSD

zvoleni určitě: Běhounek, Holík, (Gajdůšková)

spíše zvoleni: Havíř, Arnoštová,

spíše nezvoleni: Antonín, Krákora

ANO: Návrat zatracených duší

V hnutí ANO panovala ještě na jaře velká nervozita. Funkcionáři krajských předsednictev hnutí při tvorbě kandidátek pro sněmovní volby zametli s některými osobnostmi právě z oblasti zdravotnictví.  Překvapivé bylo úplné odstavení Milana Brázdila, lékaře záchranky a člena sněmovního výboru pro zdravotnictví, který se v Olomouckém kraji nedostal na kandidátní listiny vůbec, a pak předsedy tohoto výboru profesora Rostislava Vyzuly, který byl umístěn na 9. nevolitelné místo v Jihomoravském kraji (sám to chápal tak, že v politice končí, psali jsme zde). Na definitivních kandidátkách je ale M. Brázdil na šestém a profesor Vyzula dokonce na čtvrtém místě. Na Jižní Moravě by mělo být čtvrté místo jistotou, na Olomoucku ale tipujeme, že pomohou lékaři-záchranáři  z šestého místa na postup preferenční hlasy. Podobný problém měl i poradce Andreje Babiše pro zdravotnictví právník Adam Vojtěch, toho v Jižních Čechách zapsali na osmé místo, nyní je ale na třetím, vysoce pravděpodobně volitelném místě. Ve všech třech případech tedy zasáhla vyšší moc, kterou je v hnutí ANO Andrej Babiš, jenž má právo posledního slova.

Hnutí však ze zdravotnictví posílá do parlamentu mnohem více nadějných jmen. Jistotu zvolení má nová Babišova hvězda profesorka Věra Adámková přednostka Pracoviště preventivní kardiologie  z pražského IKEM, která je pražskou trojkou hnutí ANO. Stejně tak na třetím místě v Jihomoravském kraji je gynekolog Miloslav Janulík, dosavadní člen zdravotního výboru (je tedy o jednu příčku výše než prof. Vyzula na stejné kandidátce). Další trojky to mají mnohem těžší – dosavadní poslankyně a členka zdravotního výboru záchranářka Jana Pastuchová v Libereckém a lékařka Věra Procházková v Karlovarském kraji, protože tyto regiony jsou malé a naposledy tam vítězné strany získaly jenom dvě křesla. Malé šance má i politický náměstek ministra zdravotnictví lékař Kamal Farhan, protože z pátého místa je v Plzeňském kraji cesta do sněmovny téměř nemožná, stejně jako na Vysočině, kde je ve stejné situaci jihlavský zastupitel a lékař Zdeněk Faltus. Jisté zvolení lze očekávat u téměř neznámého poslance a lékaře (který není členem zdravotního výboru) Pavla Plzáka, protože je dvojkou v Královehradeckém kraji, v témže regionu se o průnik do politiky pokusí ze čtvrtého místa lékařka Eva Matyášová a ze šestého místa ředitel tamní krajské záchranné služby Jiří Mašek – což je další adept na sbírání preferenčních hlasů, těch by však musela být pořádná várka, aby skutečně pomohly. Zabojovat musí i dosavadní místopředseda zdravotního výboru lékař David Kasal, čtvrté místo v Pardubickém kraji je za běžných okolností nevolitelné, buď musí přeskočit kolegy preferenčními hlasy, nebo hnutí ANO v tomto kraji získat 40 procent. Zajímavý souboj se odehraje v lidnatém Středočeském kraji, při volbách v roce 2013 tam zvítězilo hnutí ANO a získalo šest mandátů, právě na šestém místě kandiduje gastroenterolog a přednosta Kliniky hepatogastroenterologie Transplantcentra pražského IKEM profesor Juluis Špičák.  Perličkou je pak kandidatura zdravotní sestry na 8. místě v Moravskoslezském kraji, která se jmenuje Andrea Babišová (kolik asi dostane preferenčních hlasů?)

Odhad pro ANO

Zvoleni určitě: Adámková, Janulík, Vyzula, Brázdil, Vojtěch, Plzák

Spíše zvoleni: Matyášová, Mašek, Špičák

Spíše nezvoleni: Pastuchová, Procházková, Farhan, Kasal, Babišová

Komunisté bez lékařů

Jestliže hnutí Ano sází na zdravotníky a také jich mnoho do parlamentu dostane, komunisté nemají na volitelných místech žádného lékaře. Do sněmovny se patrně dostanou tři členové zdravotního výboru: jednička v Libereckém kraji zdravotník-záchranář Stanislav Mackovík a dvojky a současně učitelky v Královehradeckém kraji Soňa Marková a Jihočeském kraji Alena Nohavová. Zatímco Mackovík byl v roce 2013 a je lídrem kandidátky (a jako jediný se v kraji dostal za komunisty dostal do sněmovny), Marková byla naposledy v čele a nyní je až druhá, což je v jejím kraji poněkud nejistá pozice, paní poslankyně patří k dlouholetým členům zdravotního výboru, je nyní jeho místopředsedkyní a přesto, že je členka KSČM, patří k vůbec k nejoblíbenějším politikům mezi zdravotnickou veřejností, která zasedání výboru pravidelně navštěvuje. Další člen výboru lékař Vojtěch Adam už nekandiduje (snad se to nebude novinářům plést – Vojtěch Adam z KSČM odchází, Adam Vojtěch z ANO přichází).  Na kandidátkách jsme našli jednoho jediného lékaře, a to Ivana Sumaru z Hranic na Moravě, který je ovšem až na osmém místě kandidátky KSČM v Olomouckém kraji.

Odhad pro KSČM

Zvoleni určitě: Mackovík

Spíše zvoleni: Marková, Nohavová

Spíše nezvoleni: Sumara

V TOPce na čele kandidátek

Na lékaře a další odborníky tradičně sází TOP 09. Hned čtyři kandidátky vedou lidé nějak spojení se zdravotnictvím! Samozřejmě v Královehradeckém kraji je jedničkou místopředseda strany i zdravotního sněmovního výboru, exministr zdravotnictví docent Leoš Heger. Jeho dvojkou je lékárnice Kateřina Jelínková a trojkou náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar (který ale není zdravotník). V roce 2013 ovšem za TOPku uspěl pouze lídr (což byl i tenkrát doc. Heger). Lídrem jihomoravské kandidátky je profesor Vlastimil Válek, náměstek FN Brno a vedoucí Kliniky radiologie a nukleární medicíny. Dosavadní člen zdravotnického výboru profesor Rom Kostřica  (přednosta Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku FN u sv. Anny v Brně) je na Jihomoravské kandidátce až třetí (minule byl lídr) a šance na znovuzvolení má tudíž malé. Naopak téměř jisté zvolení má člen zdravotního výboru vzděláním farmaceut a povoláním primář oddělení klinické biochemie a diagnostiky Jiří Skalický, který vede kandidátku TOP 09 v Pardubickém kraji.

Za TOPku kandidují dva bývalé náměstci ministra zdravotnictví a oba zřejmě budou i zvoleni. Jednotkou v Plzeňském kraji je Marek Ženíšek (býval prvním náměstkem pro oblast řízení a ekonomiku) a trojkou v Praze Martin Plíšek (exnáměstek pro legislativu MZ). Oba se ale nyní věnují jiným oblastem politiky než zdravotnictví.

Pravděpodobnost zvolení dalších kandidátů z řad zdravotníků v dresu TOP 09 je už velice malá. Možná ještě tak lékařka Gabriela Pecková na 5. místě v Praze, ostatní spíše ne: oční optik Irena Skálová jako dvojka v Ústeckém kraji a primář ORL a ředitel zdravotní péče v nemocnici Most Petr Najman v témže regionu, ani lékárník Přemysl Císař (6. na Vysočině), či známý ortoped z pražského Motola profesor Tomáš Krč (7. ve Středočeském kraji). Pro zajímavost uveďme, že na kandidátkách TOP 09 za Liberálně ekologickou stranu kandiduje na 12. místě Ústeckém kraji lékařka Džamila Stehlíková, bývalá ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny.

Odhad pro TOP 09

Zvoleni určitě: Heger, Válek, Skalický, Ženíšek, Plíšek

Spíše zvoleni: Pecková,

Spíše nezvoleni: Jelínková, Cabicar, Kostřica, Skálová, Najman, Císař, Krč, Stehlíková

Nové tváře za ODS a nejistota v Praze

Ač se kandidátní listiny ODS v minulosti hemžily lékaři, nyní je jich na volitelných místech hrstka. Největší naději na zvolení má mezi lidmi činnými ve zdravotnictví, nikoliv lékař/ka, ale pedagožka – děkanka Fakulty zdravotnických studií Západočeské univerzity Ilona Mauritzová, která vede kandidátku v Plzeňském kraji. Zvolena bude zřejmě i praktická lékařka Marie Manoušková, dvojka v Moravskoslezském kraji. Napínavá bude volební noc pro současné členy zdravotnického výboru –lékaře docenta Bohuslava Svobodu (místopředsedu výboru), který je na čtvrtém a Marka Bendu (jediný právník ve zdravotním výboru) na šestém místě pražské kandidátky. V roce 2013 čtvrté místo bylo ještě postupovým a Marek Benda o dvě příčky níže má své skalní příznivce, kteří ho zahrnou preferenčními hlasy – pro oba známé politiky tak hra o mandáty zůstává otevřená. Bývalý náměstek ministra zdravotnictví, lékař a komunální politik Ferdinand Polák by se z 8. místa v Praze dostal do sněmovny jen zázrakem. Prakticky beznadějné je pak postavení některých dalších: dětského neourochirurga Jiřího Ventruby (6. v Jihomoravském kraji), ředitele nemocnice v Jilemnici lékaře Jiřího Kalenského, exsenátora a lékaře Karla Tejnory či ředitele Nemocnice v Jablonci Víta Němečka (tito pánové jsou na 4., 5. a 6. místě kandidátky v Libereckém kraji), stejně jako krajského zdravotního rady v Královehradeckém kraji Ladislava Valtra.

Odhad pro ODS

Zvoleni určitě: Mauritzová, Manoušková

Spíše zvoleni: Svoboda, Benda

Spíše nezvoleni: Polák, Ventruba, Kalenský, Tejnora, Němeček, Valtr

Hovorka pokračuje!

Lidovci mají dvě hlavní jistoty, třebaže oba jsou z jiných planet vesmíru a spojuje je pouze členství v KDU. Jistotu mandátu přisuzujeme, bývalému řediteli nemocnice v Havlíčkově Brodě a místopředsedovi zdravotního výboru primáři Vítu Kaňkovskému, protože vede kandidátku na Vysočině. Uspěje i enfant terrible nejen zdravotnického výboru Ludvík Hovorka, jemuž jsme opakovaně v ZD věnovali pozornost pro jeho destruktivní zápal pro boj se zlořády všeho druhu. Slušnou druhou pozici na kandidátce v Pardubickém kraji zaujal lékař a mluvčí onkologického centra Multiscan Vít Ulrych, ale kraj je příliš malý na to, aby to lidovcům vyšlo na víc než jeden mandát. Také v Praze by se museli hodně zlepšit, pokud by měl do sněmovny postoupit politický matador (mj. exnáměstek ministra práce a sociálních věcí) lékař Marián Hošek z třetího místa kandidátky. Jako formální lze vnímat i kandidaturu současného náměstka ministra zdravotnictví pro zdravotní pojištění lékaře Toma Phillipa na šestém místě.

Odhad pro KDU-ČSL

Zvoleni určitě: Kaňkovský, Hovorka

Spíše zvoleni: –

Spíše nezvoleni: Ulrych, Hošek, Phillip

Od Okamury do zapomnění

Předpokládáme, že se do parlamentu dostane i Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, ale její kandidátní listinu se nám zatím nepodařilo dohledat.

Doplňme alespoň informaci o dvou členech zdravotního výboru, které jsme ještě nezmínili a kteří prošli s Tomiem Okamurou kousek cesty politickým životem. Lékař Jiří Štětina, který naposledy kandidoval za Úsvit, s politikou skončil, „protože zjistil, co je ve sněmovně za pakáž,“ jak sdělil portálu idnes.cz. Zdravotní sestra Jana Hnyková, také zvolená za Úsvit, vede kandidátku nové strany Realisté v Libereckém kraji. Lídrem kandidátky Realistů v Plzeňském kraji je bývalá dlouholetá ředitelka tamní fakultní nemocnice ekonomka Jaroslava Kunová. Ani jedna z těchto dam se zřejmě do sněmovny neprobojuje.

Ve volbách nemá nikdo nic jisté. Ale jedno zůstane i v dalších letech stejné: lékařů a zdravotníků bude ve sněmovně opět dost na to, aby mohli zásadním způsobem ovlivnit zákony, které se jich týkají. A znovu budou jejich kolegyně a kolegové v terénu nespokojeně remcat a říkat: „Co to tam ti politici proboha dělají, když zdravotnictví zbla nerozumějí“.

Tomáš Cikrt