Ostravě se vyplatilo, že zde v roce 2010 vznikla lékařská fakulta. Letos tam ukončilo studium všeobecného lékařství celkem 70 absolventů a 32 jich nastoupilo v Ostravě. Ilustrační foto: Public Domain Pictures

Mladí lékaři absolventi vyrážejí do praxe. Většina jich zůstává v nemocnicích regionu, kde studovali

Ještě jim neoschnul diplom a už si mohou vybírat z příležitostí jako málokdo. Řeč je o čerstvých absolventech lékařských oborů. Nedostatek zdravotníků v nemocnicích, ale i v dalších zdravotnických zařízeních, přešel už do chronického stadia, mladí absolventi jsou proto vítanou posilou.

 

Letos přijali 45 absolventů

Fakultní nemocnice Ostrava začátkem léta přijala 45 absolventů lékařských fakult. „Více než čtvrtina – plných čtrnáct – je přitom z Lékařské fakulty Ostravské univerzity. Jedenáct nově přijatých mladých lékařů pak studovalo na Univerzitě Palackého v Olomouci, sedm na Masarykově univerzitě v Brně a tři absolvovali 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Jeden absolvent je z lékařské fakulty v Hradci Králové a devět přišlo ze slovenských univerzit, konkrétně z Bratislavy, Martina a Košic,“ vyjmenovává mluvčí nemocnice Tomáš Oborný.

Fakultní nemocnice Ostrava je jedním z největších zaměstnavatelů v regionu. Dává práci více než 3 270 lidem, mezi nimiž je zhruba 530 lékařů. „Ale i přes všechna pozitiva, která poskytujeme nejen v oblasti osobního i profesního rozvoje, se i my potýkáme – tak jako zbytek republiky i Evropy – s nedostatkem kvalifikovaných a profesně zdatných zaměstnanců. Obecně prostě platí, že zdravotníci jsou vysoce poptávanou profesí. I proto nás příliv nových, mladých lékařů těší,“ doplňuje náměstkyně ředitele pro personalistiku Petra Tomanová s tím, že situace se každoročně mírně mění právě v průběhu června, července a srpna. V této době se na trhu práce objevují čerství absolventi lékařských fakult.

Většina zůstane déle

„Naše nemocnice má štěstí v podobě symbiózy s nedávno vzniklou Lékařskou fakultou Ostravské univerzity. Její absolventi jsou pro nás cenní i kvůli tomu, že ve Fakultní nemocnici Ostrava měli praxi, znají zdejší prostředí a naopak vedení klinik si už během studia mohlo udělat představu o jejich schopnostech a přístupu k povinnostem. Výhodou je i to, že máme akreditovány obory a vzdělávací programy nezbytné pro získání atestace, takže se tito mladí lidé nemusejí po nástupu vzdalovat ze své mateřské organizace, aby si rozšířili vzdělání,“ dodává Petra Tomanová.

Mladí lékaři dostali v ostravské fakultní nemocnici příležitost na dvaceti pracovištích. „Po pěti absolventech přijaly klinika hematoonkologie, gynekologicko-porodnická klinika a klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku, čtyři nastoupili na oddělení kardiovaskulární. Zájem o ně projevily i oční klinika, klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny a další,“ doplňuje Tomáš Oborný. Podle zkušeností z předchozích let usuzuje, že většina z přijatých absolventů zakotví v nemocnici na dlouhou dobu. „Více než čtyři desítky přijatých mladých lékařů sice v poměru ke stávajícím více než pěti stovkám jejich erudovaných kolegů vypadají jako velké číslo, ale je třeba si uvědomit, že postupně dochází nejen ke generační obměně. Kromě toho, že řada lékařů odchází do starobního důchodu, musíme počítat i s odchody na mateřskou dovolenou, případně někteří lékaři odjíždějí na dlouhodobé zahraniční stáže nebo o ně díky jejich odborným kvalitám v naší nemocnici projeví zájem jiná pracoviště,“ dodává Oborný.

Stipendisté na prvním místě

Profesní růst, benefity jako FKSP, ubytování v areálu nemocnice nebo příspěvek na nájem, zvýhodněné telefonní tarify  či firemní školka. To jsou jen některé benefity, kterými se nemocnice snaží přilákat absolventy potřebných profesí. Nebo se zaměřují už na studenty lékařských fakult, které si zavazují stipendiem.

„Stipendia nabízíme pro vybrané obory, to je studentům 5. a 6. ročníku lékařské fakulty, kteří mají zájem o specializaci v oboru nefrologie, vnitřní lékařství či geriatrie. Výběr těchto oborů však není podmínkou pro poskytnutí stipendia. Posuzujeme individuálně každou žádost medika o stipendium,“ potvrzuje Irena Hlavatá, vedoucí Oddělení vzdělávání Městské nemocnice Ostrava.

Stipendium nabízí šikovným medikům na praxi ve zdejší nemocnici i primáři. „Letos jsme stipendium přidělili dvěma zájemcům, některé žádosti byly zamítnuty, protože studenti měli zájem o obory, které nemáme problém obsazovat,“ doplňuje Kateřina Kyselá, náměstkyně pro řízení lidských zdrojů a správu Městské nemocnice Ostrava. Letos, zejména během prázdninových měsíců, zde přijali celkem již 13 absolventů lékařských fakult. Z nich byli čtyři stipendisté. „Uvítali bychom lékaře absolventa na ARO, patologii a hemodialýzu, ostatní obory jsou pokryty. Hledáme spíše lékaře se specializovanou způsobilostí, protože i počty absolventů jsou omezeny. U některých oborů, jako například chirurgie nebo dětské lékařství, musíme absolventy bohužel odmítat,“ podotkla Kyselá.

Kde studovali

 

 

 

 

 

Kam nastoupili

Zdroj: MNO

 

 

 

 

 

 

Rovněž do Vítkovické nemocnice v Ostravě nastoupilo v těchto týdnech 12 lékařů – absolventů, polovina z Lékařské fakulty Ostravské Univerzity, 5 lékařů z LF Univerzity Palackého v Olomouci a jeden z LF Košice. „I Vítkovická nemocnice se snaží oslovit studenty, jak lékařských, tak nelékařských oborů stipendiem,“ říká mluvčí nemocnice Radka Miloševská a dodává, že zaměstnanci mají možnost využít zvýhodněného ubytování přímo v areálu Vítkovické nemocnice.

Polovina zůstává v Ostravě

Velkou výhodu mají zdravotnická zařízení ve městech, v nichž působí lékařská fakulta. Od roku 2010 k nim patří i Ostrava, kde lékařská fakulta vznikla při zdejší Ostravské univerzitě. A vyplatilo se to, alespoň co se týče mladých lékařů. Většina těch, kteří studia zdárně dokončí, zůstává ve zdejším regionu. „Letos ukončilo studium všeobecného lékařství celkem 70 absolventů a 32 jich nastoupilo v Ostravě,“ říká Ivona Závacká, proděkanka pro studium a celoživotní vzdělávání Lékařské fakulty Ostravské univerzity. Dalších jedenáct pak nastoupilo do nemocnic ve městech v rámci Moravskoslezského kraje – 5 do Frýdku-Místku, 2 do Opavy, po jednom do Havířova, Třince, Šumperka a Frýdlantu.  V rámci tří nemocnic krajského města nečastěji do fakultní nemocnice, kde studenti lékařské fakulty absolvují podstatnou část zejména praktické výuky.

Ale i na Olomoucku je situace podobná. I zde působí lékařská fakulta a také ve zdejších nemocnicích je to, alespoň pokud se týká mladých lékařů – absolventů, znát. Do tří nemocnic Středomoravské nemocniční (v Přerově, Prostějově a Šternberku) jich nastoupilo od počátku června celkem 22, přičemž zhruba dvě třetiny jsou absolventi Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, dalších 5 lékařů pak studovalo na Slovensku. Do Nemocnice Přerov a Nemocnice Prostějov nastoupilo shodně po 9 lékařích-absolventech, čtyři pak nově pracují v Nemocnici Šternberk.

Saturují fluktuaci

„Díky absolventům vysokých škol se nám daří úspěšně saturovat přirozenou fluktuaci. Zatímco u lékařů tvořili v uplynulých dvou měsících absolventi 90 procent nově nastupujícího personálu, u nelékařského personálu je situace jiná. Zde činí podíl absolventů necelou čtvrtinu,“ konstatuje hlavní personalistka Středomoravské nemocniční Jana Růžičková a prozrazuje, jak se společnost snaží mladé lidi motivovat k tomu, aby nastoupili po škole právě u nich: „Studenty mediky i nelékařské profese se snažíme oslovit již během studia. Nabízíme jim například stipendijní program, v rámci kterého mohou v závislosti na studovaném oboru čerpat až 60 tisíc korun ročně. Délka závazku pak činí 4 roky u mediků, 3 roky u nelékařských pracovníků, jako je všeobecná sestra, radiologický asistent, fyzioterapeut, a 2 roky u zdravotnických asistentů.“

V nemocnici v Přerově a ve Šternberku mají absolventi rovněž možnost využít zvýhodněného ubytování přímo v areálu nebo nedaleko areálu nemocnice. „Zaměstnanci tuto možnost využívají nejčastěji pro přechodné období, než si zajistí stále bydlení,“ dodává Jana Růžičková.

 -ova-