Oficiální smlouvu moravskoslezská policie s ostravskou nemocnicí uzavřela v březnu. Jejím hlavním smyslem je zabránit další zbytečné traumatizaci obětí. Foto: Pexels

V Ostravě se zdravotníci domluvili s policií, aby zabránili zbytečné traumatizaci oběti znásilnění

Lékaři a policisté se v Ostravě zaměřili na lepší podmínky pro oběti znásilnění. Ženy například už nemusejí na lékařské vyšetření čekat v nemocničních čekárnách. Personál gynekologického oddělení Městské nemocnice Ostrava byl navíc speciálně vyškolen, aby pro policii zajišťoval z těl obětí stopy. Novinářům to řekl náměstek moravskoslezského policejního ředitele Radim Wita.

 

Oficiální smlouvu moravskoslezská policie s ostravskou nemocnicí uzavřela v březnu. Jejím hlavním smyslem je zabránit další zbytečné traumatizaci obětí. Často musely v doprovodu policistů v nemocnicích čekat i delší dobu, než bude mít lékař volno, aby je mohl vyšetřit. To už se v Ostravě stávat nemá.

„Lékaři gynekologického oddělení Městské nemocnice Ostrava mají telefon, na který mohou policisté volat a dopředu si vyšetření domluvit. Oběť pak nemusí čekat v nemocnici, ale třeba v našich speciálně upravených výslechových místnostech,“ uvedl. Takových zařízení je v kraji několik a jsou vybaveny běžným domácím nábytkem. Nepřipomínají tak kancelář policisty, ale spíše obývací pokoj.

Dohoda má také zajistit, aby policie získala z těl obětí co nejvíce stop, které vyšetřovatele mohou přivést k pachateli. Lékaře kriminalisté vybavili vlastními odběrovými soupravami. Navíc doktory i sestry proškolili, aby správně dokázali biologické stopy odebrat. Dohoda podle Wity platí pátý měsíc a v jejím režimu už policisté a lékaři pomohli desítce obětí.

V Moravskoslezském kraji se počet znásilněných pohybuje každý rok mezi 20 až 30 případy. Loni jich policisté řešili 17, letos zatím 11.

-čtk-