Nemocnice v Prostějově, Přerově a Šternberku spadají pod Středomoravskou nemocniční, která je členem Agelu Tomáše Chrenka. Foto: koláž ZD

Středomoravské nemocniční loni vzrostly tržby i zisk

Společnost Středomoravská nemocniční, která provozuje krajské nemocnice v Prostějově, Přerově a Šternberku, loni zvýšila tržby o čtyři procenta na 1,95 miliardy korun. Zisk Středomoravské nemocniční vzrostl na 25,9 milionu korun ze 17,4 milionu korun v roce 2015. ČTK dnes informaci získala z výroční zprávy Středomoravské nemocniční. Společnost patří do skupiny Agel vlastněné podnikatelem Tomášem Chrenkem.

 

Předsedkyně představenstva Středomoravské nemocniční Marie Marsová ve výroční zprávě uvedla, že firma loni pokračovala v investicích do trojice nemocnic. Například v Nemocnici Prostějov bylo rekonstruováno centrum léčebné rehabilitace a v Nemocnici Přerov byla dokončena modernizace radiodiagnostického oddělení, kde instalovali novou magnetickou rezonanci.

Skupina Agel, která je největším soukromým poskytovatelem zdravotní péče ve střední Evropě, má krajské nemocnice ve Šternberku, Přerově a Prostějově v dlouhodobém pronájmu od roku 2007. Členem skupiny Agel je od loňského jara také nemocnice v Jeseníku.

Agel v Česku a na Slovensku provozuje síť zdravotnických zařízení. Skupina loni hospodařila se ziskem 612 milionů korun. V nemocnicích a na poliklinikách skupiny bylo loni ambulantně ošetřeno téměř 2,5 milionu lidí a zhruba 170.000 pacientů v nich bylo hospitalizováno. V roce 2015 měla skupina konsolidovaný hospodářský výsledek před zdaněním téměř 741 milionů korun.

Agel loni koupil v Česku tři nová zdravotnická zařízení, a to Jesenickou nemocnici, Nemocnici Louny a Hornickou polikliniku v Ostravě. Na Slovensku firma získala do vlastnictví pět zdravotnických zařízení, mimo jiné nemocnici Košice-Šaca nebo bratislavskou kliniku zaměřenou na poruchy pohybového ústrojí a sportovní medicínu.

Na investice dal loni Agel 425 milionů korun. Mezi největší akce patřilo vybudování nového pavilonu magnetické rezonance v Nemocnici Přerov za 42 milionů korun a modernizace přístrojového vybavení Jesenické nemocnice v ceně 30 milionů korun.

Skupina Agel v České republice provozuje 11 nemocnic, síť poliklinik, lékáren a dalších zdravotnických zařízení. Na Slovensku má osm nemocnic, specializovanou nemocnici Agel Clinic v Bratislavě a další zařízení. Celkem Agel zaměstnává přes 10.000 lidí.

-čtk-