Vnitro srovná odměny starostů a zastupitelů od ledna, ti z větších měst dostanou víc, než byl plán

Zjednodušit, zprůhlednit a sjednotit odměňování členů zastupitelstev územních samospráv. To je hlavní smysl nového zákona, který začne platit od začátku příštího roku. Svazem měst a obcí kritizovanou výši odměn pro funkcionáře z obcí nad 200 tisíc obyvatel se nakonec ministerstvo rozhodlo zvýšit.

Průměrná mzda krát předem daný koeficient podle velikosti obce – to je nový jednoduchý způsob výpočtu odměn pro členy vedení měst, obcí i krajů. Pro uvolněné členy zastupitelstev (tedy ty, co funkci vykonávají na plný úvazek) v obcích nad 200 tisíc lidí bude ale tenhle přepočet nakonec příznivější, než byl plán ministerstva. Po stížnosti ze strany Svazu měst a obcí ČR totiž v dokumentu nakonec objeví koeficient 2,85 (místo původního 2,60). Obě strany se na tom nakonec dohodly. Původní odměna pro starostu takové obce měla tedy činit skoro 95 tisíc korun, díky novému výpočtu si tak polepší zhruba o devět tisíc korun.

Stejně bude stanovená i maximální výše odměny pro jejich neuvolněné kolegy. U těch totiž zákon stanovuje jen její strop a konkrétní částku nechává na uvážení konkrétní obce. Určit, kolik tedy bude novinka stát daňové poplatníky, tak není možné. Vláda ale odhaduje, že jen u uvolněných zastupitelů půjde o zvýšení asi 12 procent – v číslech tedy 425 milionů korun. Legislativní novinka má také zamezit vyplácení odměn za souběh funkcí neomezeně. Podle nové právní úpravy smí jeden člověk dostávat plat jen za kumulaci 3 funkcí najednou a to ještě jen v případech, kdy to zákon vysloveně umožní. Upravit muselo ministerstvo po…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Vanda Kofroňová