Ilustrační foto: Wikipedie

V Česku je 15 lékáren s nonstop provozem, osm z nich v Praze

V Česku je 15 lékáren s nonstop provozem. Osm z nich je v Praze, dvě v Plzni a Ostravě a po jedné v Českých Budějovicích, Brně a Hradci Králové. Síť tak nepokrývá ani všechna krajská města. Jejich umístění ukazuje nová mapa, v tiskové zprávě o ní informovala společnost Mapotic, která mapu sestavila. Další lékárny mají rozšířený provoz, někde ale léky o víkendu či svátcích dostupné nejsou.

 

„Čekali jsme ale, že jich bude mnohem víc a že se budou nacházet v každém větším městě. Jejich nízký počet nás překvapil. Věříme, že naše mapa pomůže třeba zahájit diskusi o otevření nonstop lékáren v dalších městech,“ uvedl ředitel firmy Ivoš Gajdorus.

Firma při sestavování mapy čerpal z aktuální databáze lékáren Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Na jeho webu lze filtrovat lékárny podle mnoha různých kritérií včetně otevírací doby. Lékáren s prodlouženou otevírací dobou je téměř 600 z celkových 2786.

Problematická je dostupnost léků o sedmi státních svátcích, kdy zákon zakazuje prodej v supermarketech. Tamní lékárny, které obvykle mívají delší otevírací dobu, ale zůstávají zavřené spolu s obchody. Například Karlovarský kraj kvůli tomu otevřel lékárenské pohotovosti v nemocnicích v Chebu a Karlových Varech.

Kraje lékárnám, které drží pohotovostní službu, na noční provoz přispívají. Léky může pacientovi podat i přímo lékař na pohotovosti, pokud to neodkladně vyžaduje zdravotní stav nemocného.

-čtk-