Podle Mezinárodního červeného kříže jsou vhodným místem šíření nemocni věznice, které jsou přeplněné a špinavé, a proto s v nich daří potkanům. Červený kříž organizuje na Madagaskaru program redukce „vězeňské“ populace těchto zvířat. Foto: ICRC

Plicní mor na Madagaskaru zabil pět lidí

Plicní mor na Madagaskaru si od letošního srpna vyžádal pět obětí na životech. V současné chvíli je však šíření nemoci pod kontrolou. S odkazem na madagaskarské zdravotnictví o tom informoval zpravodajský server News 24.

 

„Podezření na nákazu plicním morem jsme zaznamenali ve 22 případech, včetně pěti případů, kdy nakažení nemoci podlehli,“ uvedl Willy Randriamarotia z ministerstva zdravotnictví s tím, že od pondělí si nemoc nevyžádala žádné nové oběti na životech.

První úmrtí spojené s plicním morem bylo na Madagaskaru zaznamenáno 28. srpna. Nakazil se člověk, který cestoval do města Toamasina. Dva lidé, kteří přišli do kontaktu s tímto nakaženým, rovněž zemřeli. Další dva lidé nemoci podlehli v provincii Antananarivo.

Podle ministerstva zdravotnictví podstoupilo preventivní prohlídku kvůli šíření plicního moru asi 300 osob.

Plicní mor na Madagaskaru propukl již několikrát od roku 1980 a objevuje se zejména v období dešťů, které trvá od října do března. Vysoký výskyt této nemoci je přičítán nedostatečné lékařské péči a špatné hygieně.

Plicní mor patří podle Světové zdravotnické organizace (WHO) mezi nejsmrtelnější infekční choroby. Může se snadno šířit vzduchem mezi lidmi nebo se přenáší ze zvířat na člověka. Jeho příznaky jsou teplota, bolesti hlavy a obtížné dýchání. Způsobuje ho stejný typ bakterie jako dýmějový mor, který se přenáší štípnutím blechy. Na plicní mor může člověk zemřít už do 24 hodin od nakažení, uvádí organizace.

-čtk-