Žloutenka A se projevuje nevolností, nechutenstvím, únavou, zvracením, pobolíváním pod pravým žeberním obloukem, bolestmi zad a břicha. Děti mívají horečku a častěji zvrací. Projevem onemocnění je tmavá moč (až jako černé pivo), zatímco stolice je světlá až šedobílá. Ilustrační foto: Kampaň Health Lantern

Ústeckou infekcí letos prošlo už 150 nemocných žloutenkou A, epidemie se šíří dál

Mimořádnému náporu nemocných žloutenkou typu A letos čelí infekční oddělení ústecké Masarykovy nemocnice. Oddělením prošlo letos už 150 lidí nakažených takzvanou nemocí špinavých rukou, například ve středu přijalo čtyři pacienty, řekl ČTK primář Pavel Dlouhý. Infekční oddělení je neustále plné, někdy musí přidávat přistýlky.

 

„Epidemie hepatitidy A v Ústeckém kraji pokračuje. Hospitalizovali jsme letos již 150 pacientů s touto diagnózou. První pacienti začali chodit v únoru a vyvrcholilo to v srpnu, kdy jsme během měsíce měli 42 pacientů,“ řekl Dlouhý. Další nemocné žloutenkou oddělení hospitalizovalo tento týden.

Nemoc se objevuje napříč celým Ústeckým krajem. „Začala na Litoměřicku v jednom azylovém domě, další takové centrum bylo na Děčínsku v obdobném zařízení. Potom se přesunulo těžiště infekce do okresů Most a Teplice a teď chodí nejvíc pacienti z okresu Ústí nad Labem. Jsou to Krásné Březno, Mojžíř a Předlice,“ doplnil Dlouhý. Mezi nemocnými převažují mladí lidé a děti. „Postihuje to spíše mladší osoby. Máme hodně dětí, jsou to dokonce i velmi malé děti, roční, dvouleté, tříleté. A pak jsou to mladí lidé, jejich rodiče. Řekněme, že polovina jsou malé děti a polovina mladí dospělí,“ řekl Dlouhý.

I když je nemoc téměř vždy vázaná na sociálně slabé a obyvatele z vyloučených lokalit, zhruba čtvrtina nemocných se podle Dlouhého nakazí náhodou. „Jsou to lidé z té majoritní společnosti, kteří se nakazí náhodně, ani nevíme kde. Může to být ve veřejných prostorech, ať již jsou to dopravní prostředky nebo nějaké obchody a podobně,“ řekl Dlouhý.

Ústecké infekční oddělení je jediné v celém kraji. Specializovanou péči pro závažná onemocnění, jako je meningitida, navíc poskytuje i pro kraje Karlovarský a Liberecký. Oddělení je proto neustále plné. „Skutečně to oddělení je už několik měsíců úplně narvané a dokonce musíme často dávat přistýlky, abychom zvládli nápor pacientů. Je to pro personál velmi zatěžující. I na našem oddělení chybí sestry i lékaři. To nasazení je tady obrovské,“ dodal Dlouhý.

Virus se vylučuje stolicí a vniká do těla ústy. Hygienici proto nabádají k umývání rukou teplou vodou a mýdlem po každé návštěvě toalety. Není vhodné ani sdílet svačinu, pití, cigaretu nebo ručník. Mezi příznaky nemoci patří zvýšená teplota, bolest svalů a kloubů, nevolnost a také zežloutnutí očního bělma a kůže.

-čtk-