Lysohlávka (Psilocybe) je rod hub, které se vyskytují po celém světě. Některé jejich druhy mají halucinogenní účinky, říká se jim proto také „houbičky“, obsahují účinné látky psilocin a psilocybin. Foto: Wikimedia

V Česku by se mohl testovat vliv lysohlávek na léčbu deprese

V Česku by se mohl testovat vliv halucinogenu s názvem psilocybin obsaženého v houbách lysohlávkách na léčbu deprese. Další halucinogeny mohou pomoci se závislostí, obsedantně kompulzivní poruchou či úzkostí pacientů s rakovinou. ČTK to řekl Tomáš Páleníček z Národního ústavu duševního zdraví (NÚDZ). Právě tato instituce se bude pravděpodobně na klinické studii pacientů s depresí podílet.

 

„V současnosti se připravuje spuštění klinického hodnocení u pacientů s depresí, které by mělo prokázat na velké populaci depresivních pacientů, zdali psilocybin má či nemá antidepresivní působení,“ uvedl.

Psilocybin, ketamin i další psychedelické látky jako jsou LSD či ayahuaska jsou testovány nejen jako potenciální antidepresiva. Mohou podle Páleníčka pomoci v léčbě dalších nemocí a poruch. V USA je ve finální fázi klinického testování léčba posttraumatické stresové poruchy pomocí MDMA, která je hlavní účinnou látkou taneční drogy extáze.

„Nutno zdůraznit, že léčebné použití těchto látek v terapii je dost náročné, má svá jasná pravidla, ale i rizika, je k němu třeba bezpečné prostřední, školený personál a samozřejmě není je možné podat úplně všem pacientům,“ řekl.

V terapeutickém prostředí se podle něj pracuje s velmi vysokými dávkami těchto látek. „Ty mohou v nekontrolovaném prostředí a bez dohledu vést k nepříjemným stavům s rizikem nepřiměřeného a někdy i nebezpečného chování a následkem nesprávného užití mohou být i přetrvávající úzkosti či psychotické stavy,“ upozornil.

NÚDZ jedná i o zapojení do americké studie testující léčbu posttraumatické stresové poruchy pomocí MDMA. V psychoterapii může látka pomoci lidem s posttraumatickou stresovou poruchou mluvit o prožitých traumatech, což pro ně za normálních okolností bývá obtížné. S podobnými postupy se experimentuje delší dobu nejen v USA, například v roce 2008 zkoušeli lékaři z Tel-Avivu metodu s účastníky izraelsko-palestinských bojů.

-čtk-