Den před volbami: sliby MPSV nejsou dodrženy, systém zaměstnanost nefunguje, EKIS posunou o rok

Téměř stomilionová zakázka na Podporu a rozvoj ekonomického informačního systému MPSV bude pravděpodobně pozastavena a její realizace bude o rok posunuta. Definitivně se má rozhodnout na nejbližším zasedání řídícího výboru projektu. Trojnásobně drahý projekt informačního systému zaměstnanost se stále nedaří spustit, i když původně měl fungovat od ledna 2017, poté od poloviny roku a posledním termínem spuštění bylo – „do voleb“. Stabilní bolesti MPSV – IT systémy tedy nevyřešila ani končící ministryně Marksová a její tým.

Ministerstvo práce a sociálních věcí ani pod vedením Michaely Marksové (ČSSD) nevyřešilo nejpalčivější problém resortu, kterým jsou informační (počítačové) systémy na jejichž chodu je závislá výplata sociálních a jiných dávek. Netýká se to jen samotného ministerstva, ale celého resortu, tedy včetně podřízených organizací – zejména Úřadu práce ČR a České správy sociálního zabezpečení. Pravdou je, že v tomto volebním období nedošlo k výrazným výpadkům a zpožděním ve výplatách dávek, ale razantního zpoždění nabírá vývoj, testování a přechod na nové agendové informační systémy.

Psali jsme například v dubnu Ministerstvo práce a sociálních věc nestíhá měnit své IT programy či MPSV se výrazně komplikuje tendr na dávky

Nejnověji se do skupiny „problémových“ IT systémů dostal ten s názvem Podpora a rozvoj ekonomického informačního systému MPSV zkráceně nazýván „EKIS“. MPSV při vyhlášení zakázky v roce 2015 počítalo s maximální cenou 97, 2 milionu korun, vítězná firma Atos IT Solution Services nabídla 35.126.000, což byla nejnižší nabídková cena. Druhá nabídka v pořadí byla o 13 milionů vyšší.

V poslední době však z MPSV prosakují informace o tom, že se implementace systému EKIS nedaří podle plánu a vedení ministerstva uvažuje o tom, že celý projekt pozastaví jelikož nasazení bude muset posunout o rok. Problémem, který podle některých zdrojů dodavatelskou firmu zarazil, je rozsáhlost celého projektu. S nastavením ekonomického systému se totiž počítá i na Úřad práce ČR a jeho pobočky. To podle nich však v původní zadávací dokumentaci nebylo. Skutečnost je taková, že v zadávací dokumentaci, která je k nahlédnutí ZDE se hovoří jen o MPSV. Jestli je tím myšlen celý resort, nebo „jen“ ministerstvo není zřejmé. Ministerstvo práce a sociálních věcí (dále též jen „MPSV“) poptává podporu a rozvoj ekonomického informačnícho systému MPSV (dále jen „EKIS MPSV“ nebo také „EKIS“). Poptává tedy poskytovatele služeb k ekonomickému informačnímu systému MPSV a jeho jednotlivým modulům při zohlednění napojení na Integrovaný informační systém Státní pokladny, Informační systém o Státní službě a další nezbytná rozhraní vyplývající z povahy výkonu práce,“ uvádí se v zadávací dokumentaci.

O tom, že by měl být vývoj a implementace systému EKIS zastaven se již mluví několik týdnů. Poslední zpráva je, že by se o jeho osudu mělo rozhodnout na nejbližším zasedání řídícího výboru projektu, který by měl být někdy ke konci října, případně začátkem listopadu. Vítězná firma Atos IT Solution Services se odmítla k informacím, které Ekonomický deník zjistil, vyjádřit.

AIS Zaměstnanost měl fungovat od ledna 2017. Zatím nebyl spuštěn

Nejdříve na začátku roku 2017, později v polovině roku a nakonec – slibem daným před poslanci sociálního výboru Sněmovny – do voleb. To jsou tři termíny pro začátek fungování agendového informačního systému Zaměstnanost. Ani jeden z nich nebyl dodržen. V druhé polovině dubna jsme v textu Ministerstvo práce a sociálních věc nestíhá měnit své IT programy psali, že Atos IT Solution Services nestíhá připravit a otestovat aplikaci pro evidenci uchazečů o zaměstnání, tedy aplikaci Zaměstnanost. Ta přitom měla běžet od začátku tohoto roku. Podle původního harmonogramu, který byl součástí zadávací dokumentace veřejné zakázky v roce 2015 se k tomu firma zavázala. Na jednom z předcházejících jednání výboru v lednu 2016 přitom náměstek MPSV Robert Baxa sliboval, že termín leden 2017 se určitě stihne. O tři měsíce později musel ředitel IT odboru MPSV Jiří Károly přiznat, že systém není připraven. Před rozladěnými poslanci tvrdil, že vše začne fungovat v listopadu tohoto roku. Nyní je jasné, že tento termín se také nestihne. Zdroje z ministerstva práce a sociálních věcí mluví o začátku roku 2018, případně o prvním kvartále stejného roku. Systém Zaměstnanost už běží alespoň v ověřovacím či testovacím provozu. Na kolika procentech budoucího využití běží, odmítá ministerstvo říct. Podle náměstka Roberta Baxy dosud řídící výbor projektu IS ZAMĚSTNANOST nerozhodl o nasazení tohoto informačního systému do řádného provozu. „O termínu bude teprve rozhodnuto na základě pečlivého vyhodnocení výsledků a informací z nyní probíhajícího ověřovacího provozu,“ uvedl na dotaz Ekonomického deníku Baxa.

 

Dá se říct, kdy dojde k pečlivému vyhodnocení výsledků a informací z nyní probíhajícího ověřovacího provozu? Alespoň řádově?

Robert Baxa: Vyhodnocení výsledků a informací z nyní probíhajícího ověřovacího provozu a rozhodnutí o nasazení IS ZAMĚSTNANOST do řádného provozu probíhají kontinuálně. Ověřovací provoz však významnou měrou komplikuje souběžný projekt migrace dat ze starého do nového systému.

Lze tedy v tuto chvíli konstatovat, že IS Zaměstnanost nebude fungovat do konce volebního období?

Spuštění či nespuštění systému není absolutně závislé na volebním období a nelze k tomu takto přistupovat. Viz odpověď na první dotaz.

Na kolika procentech provozního systému je ověřovací proces nastaven?

Ověřovací provoz byl spuštěn k 1. 6. 2017 a probíhá na průběžně rozšiřované funkcionalitě a omezeném počtu a typů pracovišť  Úřadu práce.

Od kdy běží? Dá se toto rozvést? Na kolika procentech provozního systému je ověřovací proces nastaven?

Ověřovací provoz byl spuštěn k 1 .6. 2017 a probíhá na průběžně rozšiřované funkcionalitě a omezeném počtu a typů pracovišť  Úřadu práce.

O mnoho sdílnější nebyla ani firma Atos, která obě zmiňované zakázky vyhrála. „Nejsme oprávněni poskytnout vám odpovědi na vaše dotazy, protože jsme vázáni smluvní povinností zachovávat mlčenlivost. Pro bližší informace se tak případně obraťte přímo na MPSV,“ uvedl mediální zástupce firmy Jaroslav Tík z agentury Madison PA.

Podle zdrojů Ekonomického deníku je za možnými problémy s naplněním předmětu smlouvy příliš nízká částka, kterou vítězná společnost nabídla. V případě systému zaměstnanost MPSV počítalo s maximální cenou 286 milonů bez DPH, vítězný Atos sice nebyl nejlevnější, ale přesto nabídl t´éměř třetinovou cenu – 106,6 milionů. U projektu EKIS podal nejnižší nabídku 35,12, maximální cena byla stanovena na 97,2 milionu.

Na tuto skutečnost jsme upozorňovali loni v dubnu MPSV se výrazně komplikuje tendr na dávky . „Řada tendrů je silně podhodnocena. Dodavatelé teprve teď zjišťují, že sice vyhráli velkou zakázku, ale že za ty peníze, které nabídli, se to vlastně nedá udělat, protože neseženou na to lidi,“ upozornil tehdy jeden z dobře informovaných zdrojů. Jak se ukazuje, pravděpodobně měl pravdu. To však odmítá mediální zástupce společnosti Atos Jaroslav Tík. „Nabídková cena řešení zcela odpovídá rozsahu podané nabídky,“ uvedl pouze Tík. Na dotazy ohledně počtu nebo procentuálního podílu počítačů zapojených do testování odmítl odpovědět s ohledem na mlčenlivost dodavatele. S odkazem na obchodní tajemství a snaze zabránit konkurenci zjistit know-how klienta, odmítl také odpovědět na dotaz, kolik lidí pracuje na těchto dvou zmiňovaných zakázkách.

Je tedy jisté, že i přes proklamace představitelů MPSV v čele s ministryní Michaelou Marksovou nebude systém Zaměstnanost před koncem volebního období spuštěn. Přitom právě ministryně Michaela Marksová několikrát kritizovala své předchůdce za průtahy kolem modernizace dávkových systémů. Sama se svými lidmi teď na vlastní kůži pocítila, jak složité je IT systémy vysoutěžit a uvést do provozu.

V tomto textu zmíněné informační systémy, nejsou jediné, které se nedaří spustit. Ve velkém ohrožení je výplata důchodů od ledna 2018, o čemž jsme informovali v textu MPSV a ČSSZ neplní vlastní termíny. Hazardují s výplatou důchodů od ledna 2018. Lze tedy předpokládat, že právě zajištění výplaty důchodů, bude jedním z prvních úkolů nového šéfa MPSV.

 

Jiří Reichl

Tématu IT systémů na MPSV se věnujeme pravidelně. Přečtěte si některé starší texty:

Náměstek MPSV Baxa: řídíme resortní IT, ale odpovídají jednotlivé podřízené organizace 8.5.2017

ROZHOVOR o IT systémech na MPSV a ČSSZ s Robertem Baxou, náměstkem ministryně Marksové 8.5.2017

MPSV postupuje v oblasti IT nebezpečně, upozorňuje místopředseda sněmovny Bartošek 27.4.2017

ČSSZ má složitý interní systém. Nestíhá proto soutěžit zakázky

MPSV se výrazně komplikuje tendr na dávky 

MPSV a ČSSZ neplní vlastní termíny. Hazardují s výplatou důchodů od ledna 2018 26.5.2017

ČSSZ má složitý interní systém. Nestíhá proto soutěžit zakázky 26.4.2017

Dvě zakázky „z ruky“ bez tendru z MPSV. Miliarda a 35 milionů. 23.12.2016