Ústecká radnice již minulý týden uvolnila kvůli epidemii žloutenky mimořádný příspěvek 5000 korun pro každou ústeckou školu a školku. Mohou tak nakoupit dezinfekční prostředky a hygienické potřeby. Foto: Flickr

Epidemie žloutenky v Ústí nekončí, nových je 12 případů

Epidemii žloutenky typu A v Ústí nad Labem nekončí. Za uplynulý týden zaznamenali hygienici dvanáct nových případů. Celkový počet lidí, kteří onemocněli hepatitidou v Ústí nad Labem, je od února 188. Hygienici pokračují v očkování dětí ve školách, kde se takzvaná nemoc špinavých rukou objevila. ČTK to řekla Eva Patrasová z ústecké hygienické stanice.

 

„Nárůst dvanáct případů odpovídá nárůstu z minulých týdnů. Výskyt pokračuje hlavně u dětí ze základních škol Husova, Mojžíř, Trmice a Fügnerova,“ uvedla Patrasová.

Pro kolektivy, kde se nemoc objeví, hygienici žádají o očkovací látku na ministerstvu zdravotnictví. „Zároveň zařizujeme očkování pro první stupně pěti vybraných základních škol,“ řekla epidemioložka.

Nemoc se objevuje zejména u dětí na prvním stupni základních škol ve vybraných lokalitách. „Nemoc se šíří hlavně v dotčených rodinách,“ poznamenala Patrasová.

Ústečanům hygienici doporučují, aby dodržovali hygienické návyky. Ústecká radnice uvolnila mimořádný příspěvek 5000 korun pro každou ústeckou školu a školku na nákup dezinfekčních prostředků a hygienických potřeb. Celková částka za opatření související s žloutenkou je 240.000 korun.

Právě dezinfekční prostředky jsou nyní v ústeckých drogéeriích nedostatkovým zbožím. Vyprodány jsou v některých obchodech i gumové rukavice či vlhké ubrousky.

-čtk-