Mnoho lékařů a částečně i lékárníků zapojení do systému eRecept dlouhodobě odkládalo. Nyní se tedy velká část z nich snaží dovolat a zjišťuje možnosti ohledně získání přístupových údajů. Call centrum má však sloužit zejména k řešení složitějších technických situací. Foto: Megapexels

Falešná infolinka eReceptu: SÚKL podal trestní oznámení, vlastní call centrum rozdělí na dvě části

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) dnes podal trestní oznámení na jednání dvou konkrétních subjektů, které jeho jménem oslovují lékaře a lékárníky a nabízí jim připojení k systému eReceptu za finanční úplatu několika tisíc korun. Kromě toho se tyto firmy snaží vylákat od zdravotníků jejich osobní data Na podvodné jednání SÚKL upozornil na svých stránkách již před několika dny. Současně ústav řeší zahlcení svého call centra dotazy, často směřujícími nikoliv na technické poradenství, ale na základní informace a návody, které si každý může snadno sám najít. Zvažuje proto rozdělení call centra na dvě části – jednu, která by řešila obecné dotazy, a druhou zaměřenou právě na technické problémy.

 

„Zejména prostřednictvím call centra eReceptu se na nás obrátily již desítky subjektů (lékařů a lékárníků) s tím, že dostaly nabídku na zapojení do systému eRecept za úplatu, a to od někoho, kdo se přímo vydával za SÚKL, nebo tvrdil, že je SÚKL k této činnosti pověřený. Několik stížností jsme obdrželi i oficiálně – písemnou formou,“ popsala Zdravotnickému deníku důvod podání trestního oznámení mluvčí SÚKL Lucie Přinesdomová. Jak mluvčí zdůrazňuje, ústav provádí zapojování jednotlivých subjektů do systému zcela sám a zdarma,  žádnou společnost si pro tuto činnost nenajímá a ani nikoho k těmto úkonům nepověřil. „Všem lékařům a lékárníkům doporučujeme, aby pro podání žádosti využili postup a formulář, který je dostupných na webových stránkáchwww.epreskripce.cz,“ dodává. Kromě trestního oznámení zvažuje SÚKL také další kroky, které ale mluvčí zatím nespecifikovala.

SÚKL také aktuálně řeší zahlcení call centra, které vede k tomu, že volající musejí vyčkat delší dobu, než se na ně dostane řada. „Je to dáno zejména tím, že mnoho lékařů a částečně i lékárníků zapojení do systému eRecept dlouhodobě odkládalo. Nyní se tedy velká část z nich snaží dovolat a zjišťuje možnosti ohledně získání přístupových údajů. Je však třeba říci, že call centrum má sloužit zejména k řešení složitějších technických situací, se kterými si lékař či lékárník nedokáže sám poradit,“ míní mluvčí Přinesdomová.  Mnozí volající lékaři a lékárníci se ptají se po základních informacích. Ty jsou však uvedeny velice přehledně, jak se měl Zdravotnický deník možnost přesvědčit, na webových stránkách www.epreskripce.cz, včetně všech potřebných formulářů. „Řada lékařů a lékárníků nám však již řekla, že tyto informace odmítá číst a že je naší povinností jim je sdělit po telefonu,“ říká mluvčí SÚKL. Přitom call centrum eReceptu je vlastně jenom jakýsi „bonus“ ze strany ústavu, jemuž takovou povinnost žádný právní předpis neukládá.

V SÚKLu odhadují, že zhruba 60 procent dotazů je skutečně technických a zbytek se týká obecných témat  eReceptu.  Ústav proto zvažuje rozdělit call centrum na dvě části: jednu, která by řešila obecné dotazy, a druhá, která by se zaměřovala právě na technické problémy. Tím by se měl získat prostor pro ty, jimž je linka primárně určena, třebaže vzhledem k blížícímu se termínu 1. ledna, kdy se stane eRecept povinným, lze předpokládat že tlak volajících bude ještě sílit.

Tomáš Cikrt