Kouzelníci homeopatie pracují s přípravky nabitými energií a nabízejí univerzální léky pro všechno, dokonce i očkování. Foto: Koláž ZD

Homeopatické „očkování“? Nebezpečné šarlatánství nabízené i v Česku

Nemá žádné vedlejší účinky. Neobsahuje žádné toxické látky a ani těžké kovy. Jeho účinnost je velmi vysoká. Alespoň to tvrdí sami příznivci homeopatie, když svým klientům nabízí „homeoprofylaxi“ či „homeopatické očkování“. Ve skutečnosti jde o velmi nebezpečné šarlatánství, které má k opravdové vakcinaci stejně daleko jako cukrové kuličky ke skutečným lékům.

 

Z Indie jsem se vrátila zdravá, bez nějaké závažné choroby. Tyfus, žloutenka ani nic horšího mě nedohnaly, pochvaluje si Petra Grabačová, homeopatka z pražské homeopatické poradny V harmonii, která se rozhodla pro „sladké očkování na cesty“. Prý si před cestou uvědomila, že její matku trápí obavy, aby neonemocněla, a tak, byť ji strach z nákazy nebránil, rozhodla se, že „pro jistotu“ se nechá naočkovat homeopaticky, „tedy bez rizika negativních následků po očkování. A přitom spolehlivě“. Své zkušenosti pak popisuje na webových stránkách poradny. Samotné „homeopatické očkování“ probíhá následovně: „Dle určeného kalendáře užíváte homeopatika připravená z přírodního materiálu (většinou přímo z původců nákazy) mnohonásobným ředěním a potencováním. V praxi to vypadá tak, že v průběhu měsíce či dvou před plánovanou cestou vycucáte ve stanovených dnech několik sladkých kuliček. Studie prováděné v zahraničí dokazují účinnost srovnatelnou nebo dokonce vyšší, než má klasické očkování,“ tvrdí homeopatka s tím, že stejným způsobem jak se „chránit“ před cestami do zahraničí je možné „chránit“ i své děti.

Když už jdete na očkování, nezapomeňte na detoxikaci

Samotné „homeopatické očkování“ či „homeoprofylaxe“ není v Česku ani v zahraničí žádnou novinkou. Naopak patří ke škále služeb, jež homeopaté svým klientům nabízí a za něž inkasují přímé platby. „Homeopatické očkování funguje stejně jako to alopatické ovšem v mnohem větším ředění a bez vedlejších účinků a jiných látek přidaných v klasické očkovací ampuli. Pomocí homeopatie se lze očkovat i na daleké cesty,“ tvrdí pak na svém webu Petra Blechová, „akreditovaný homeopat“, která působí v Kolíně. Vedle tohoto „očkování“ je pak podle ní možné homeopaticky zvládnout i případnou skutečnou vakcinaci. „Pana doktora poproste, aby vám dal prázdnou ampulku od očkovací látky, kterou právě aplikoval vašemu dítěti. Dejte si ji do plastového pytlíčku, a ještě v ordinaci nebo na toaletě ji vypláchněte čistým 4x předestilovaným lihem, např. vodkou bez přísad (čtěte etikety). Vypláchnutou ampulku dejte zpět do pytlíčku a doma ji vhoďte do 6 litrů čisté nechlórované vody. Stačí lžička z tohoto množství. To je napotencovaný lék z dané vakcíny,“ radí na svém webu jak na to. Další možností je pak sáhnout po předem vyrobených cukrových kuličkách jako je Thuja, Silicea nebo Hypericum. Ta by měla obsahovat „energetický otisk“, tedy ani jednu molekulu zeravu zahradního, oxidu křemičitého a třezalky tečkované. Thuju by pak měly užívat „robustnější a tmavší děti“, zatímco Silicea „se hodí spíše pro velmi jemné až „průhledné“ blonďaté děti.

Řadu doporučení ohledně očkování, jak toho skutečného, tak homeopatického nabízí původně vystudovaná farmaceutka a nyní homeopatka Ludmila Spáčilová: „Homeopatie opravdu není metoda cukrových kuliček. Má přesná pravidla a postupy, které laik nemusí znát. Vybrat podobné homeopatikum (princip homeopatie) vyžaduje znalost, čemu všemu mohou být potíže podobné. Je na zvážení, zda zvolit konstituční homeopatikum, nosodu, homeopatikum z vakcíny nebo například z hliníku či rtuti – nebo kombinaci těchto přístupů. Často můžete homeopatiky vyvolat velmi bouřlivé reakce – vysoké teploty, výsev na kůži… Ne každý rodič je schopen tyto situace ustát a důvěřovat v ozdravný proces,“ upozorňuje na svém webu Homeoporadna.eu.

Možnostem „homeopatické profylaxe“ důvěřuje také homeopat Václav Hrabák, který je současně předsedou Společnosti pacientů s následky po očkování. „Homeopatie je jedna z nejúčinnějších metod při léčbě epidemií. Prokázalo se to i v praxi například při léčbě španělské chřipky. Homeopatická profylaxe spály byla prokázána již před dvěma sty lety. Lékařské studie prokazují úspěšnost při léčbě chřipky. Homeopatie je naděje při možném propuknutí epidemií v budoucnosti,“ popisuje na svém webu s tím, že „homeopatickou profylaxí se může i u velmi agresivních chorob, u kterých je vysoká úmrtnost, tato úmrtnost snížit na minimum“. Sám Hrabák doporučoval použití homeopatie také v případě epidemie krvácivé horečky Ebola. Homeopatika pak jsou podle něj zcela na místě i tehdy, když je člověk skutečně očkován: „Nejúčinnější prevence před nežádoucími účinky z očkování a současně i nejúčinnější detoxikace při podezření z problémů po očkování je užívání homeopatického léku vytvořeného přímo z očkovací látky (tzv. izopatický lék).“ Pokud ale vám chybí dostatečné zkušenosti, měl by na vše pochopitelně dohlížet homeopat.

Homeopaté nedokáží zabránit epidemiím, i když to tvrdí

Jistou „zradou“ ale je, že příznivcům homeopatie chybí jakákoliv relevantní data, o tom, že by jejich „homeopatické očkování“ mělo skutečný efekt. „Termín ‚homeopatická vakcína‘ spočíva v spojení dvoch rozdielnych, vzájomne vylučujúcich termínov „homeopatický“ a „vakcína“. Termín „homeopatická vakcína“ sa nemá používať, lebo odporuje tak homeopatii, ako aj vakcinológii – vede o očkovacích látkach, vakcínách,“ upozorňuje slovenský Štátný ústav pre kontrolu liečiv s tím, že u homeopatik na rozdíl od vakcín nejsou prováděny klinické zkoušky s cílem zjistit, zda poskytují ochranu před vznikem infekčního onemocnění. „Ochranu pred epidémiami infekčných chorôb zabezpečujú jedine očkovacie látky v spojení s ostatnými hygienickými opatreniami,“ konstatuje úřad a dodává, že současně nejsou k dispozici žádné důkazy o tom, že by použití homeopatického léku ovlivnilo tvorbu protilátek po očkování.

Podle profesora Edzarda Ernsta, který na britské University of Exeter založil pracoviště specializující se na výzkum „celostní a alternativní medicíny“ a vede odborné žurnály Focus on Alternative a Complementary Therapies and Perfusion, je „homeopatické očkování“ naprostý nesmysl. „Obávám se, že existuje pouze jediný závěr. Homeoprofylaxe je nebezpečné šarlatánství,“ shrnuje na svém webu a současně upozorňuje na to, že neexistují žádná klinická data o tom, že by tato metoda měla sebemenší efekt. „Přes tento nedostatek důkazů někteří homeopati – zejména ti, kteří nemají lékařské vzdělání – i nadále doporučují tento naprostý nesmysl. Podpora tohoto přístupu představuje vážné riziko pro veřejné zdraví,“ dodává profesor Ernst s tím, že v okamžiku, kdy dojde k výraznému poklesu proočkovanosti populace skutečnými vakcínami, opět se budou infekce snadno šířit. Propagovat „homeopatické očkování“ místo skutečné vakcinace je tak podle něj také velmi neetické, protože v řadě lidí vyvolává mylný dojem, že takto mohou chránit sebe i své děti před infekčními chorobami.

Ludmila Hamplová