Budou mít lékaři v důchodovém věku nebo na malých vesnicích na Karlovarsku výjimu a budou moci jet po starém? Foto: Flickr

Karlovarský kraj chce pro některé lékaře výjimku z eReceptů

Karlovarský kraj navrhuje, aby lékaři v malých obcích do 500 obyvatel nebo starší 65 let nemuseli od 1. ledna vystavovat elektronické recepty. Návrh vyjádřil kraj v zásadní připomínce k novele zákona. Řada lékařů totiž i kvůli e-receptům chce ordinace zavřít, obává se náměstek hejtmanky Jan Bureš (ODS).

 

Podle informací kraje řada lékařů, kteří mají ordinace v malých obcích, jejich zavření přinejmenším zvažuje. „Věkový průměr praktických lékařů v našem kraji dosahuje skoro 60 let, lékaři v nejmenších obcích navíc často nemají potřebnou techniku, nebo přejíždějí mezi několika ordinacemi,“ vysvětlil Bureš.

Podle něj pokud budou muset lékaři pod hrozbou likvidační sankce předepisovat léky výhradně formou eReceptu, raději své ordinace uzavřou. „Už v polovině roku jsme prostřednictvím Asociace krajů apelovali na ministerstvo a Státní ústav pro kontrolu léčiv, aby tyto instituce umožnily výjimku. Ale bez úspěchu. Proto jsme přišli se zásadní připomínkou, která by situaci pomohla alespoň částečně řešit,“ dodal Bureš.

Po konzultaci s praktickými lékaři také kraj připravuje zavedení nové dotace, kterou by mohly obce získat na vybavení ordinací praktických lékařů informačními technologiemi. „Nový dotační titul se bude týkat obcí do 3000 obyvatel. Návrhem by se mělo zabývat krajské zastupitelstvo na svém jednání na počátku listopadu,“ dodal radní.

Dotace by řešila právě situaci, kdy lékař má ordinace v několika obcích a nemůže s sebou vozit potřebný počítač a tiskárnu, nebo v ordinaci není dostatečné připojení k internetu. Dotaci by mohly obce využít právě na takové vybavení. To by pak zůstalo v majetku obce a mohlo by sloužit i v případě, kdy by se lékaři v ordinaci vyměnili.

-čtk-