Nejvíce nových pojištěnců získá VZP, odchody pocítí hlavně RBP

Největší česká zdravotní pojišťovna posiluje, druhá nejmenší ztrácí. Takové jsou výsledky přeregistrací od letošního července do září. Pojištěnci, kteří se v těchto měsících rozhodli změnit pojišťovnu, k nové přejnou na začátku příštího roku. Jediní, komu tentokrát přibudou pojištěnci, jsou VZP a Vojenská zdravotní pojišťovna.

 

Celkem 2 828 klinetů navíc pro VZP a 764 pro VoZP – takové jsou výsledky posledních přeregistrací. Hlavní trend je tedy podobný jako při předchozí možnosti změnit pojišťovnu. I tehdy totiž nejvíce bodovala VZP, která přibrala 2868 klinetů a zaznamenala vůbec první pozitivní saldo od roku 2010, a VoZP, která v minulém období získala 109 klientů navíc.

„Je vidět, že klienti se při rozhodování řídí zejména tím, která pojišťovna je schopna se o ně nejlépe postarat v případě nemoci a znamená tak pro ně největší jistotu. A naopak se už mnohem méně než dříve nechají nalákat na pár korun příspěvku třeba na saunu nebo na plavání,“ komentuje výsledky mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Během minulých přeregistrací ovšem nejvíce oslabila OZP (o 4352 lidí), zatímco tentokrát přišla v celkových počtech jen o 67 klientů. Vůbec nejslabší tentokrát naopak byla Revírní bratrská pokladna, která bude mít od Nového roku o 1635 pojištěnců méně (v minulém období přišla o obdobné číslo, 1526 lidí). Druhý nejvyšší počet lidí pak odejde od ČPZP, která tak ztratí 1100 lidí (v minulém období si naopak 881 klientů připsala). O celkem 769 klientů přijde také Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ta přitom v pololetí nabrala 1771 lidí navíc) a o 21 pojištěnců si pohorší nejmenší česká Zdravotní pojišťivna Škoda (minule o 249 posílila).

-mk-