Ombudsmanka Alena Šabatová si pro kontrolu vybere některý z 205 domovů pro lidi se zdravotním postižením, které jsou v Česku. Foto: Mediafax.

Ombudsmanka se zaměří na domovy pro lidi se zdravotním postižením

Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová zahájila sérii kontrol domovů pro lidi se zdravotním postižením. Zaměří se například na respektování důstojnosti, soukromí klientů či na volnost pohybu. V tiskové zprávě to tento týden uvedla mluvčí kanceláře Iva Hrazdílková. Naposledy se na tento typ zařízení úřad ombudsmana zaměřil v roce 2009, tehdy našel chyby.

 

Šabatová chce letos a příští rok zkontrolovat asi dvě desítky domovů pro lidi se zdravotním postižením. V neohlášených návštěvách se zaměří například na prostředí a soukromí, bezbariérovost, počet klientů v pokoji, na soukromí při hygieně či režim korespondence. Zajímat ji budou i pravidla pro používání mobilních telefonů, volnost pohybu, používání opatření omezujících pohyb nebo dostupnost personálu.

Poslední systematické návštěvy v těchto zařízeních prováděl ombudsman Otakar Motejl v roce 2009. K nejzávažnějším nedostatkům, které tehdy kritizoval, patřilo to, že klienti nemohli vyslovit nesouhlas se svým umístěním do takového zařízení a nemohli z něj odejít.

Jak uvedla mluvčí, výběr kontrolovaných zařízení není založen na stížnosti, ale je zvolen tak, aby byla pokryta Česká republika i různá velikost zařízení. „Jakmile bude série návštěv ukončena, využije ombudsmanka poznatky ze všech zařízení ke zpracování souhrnné zprávy. Ta jednak popíše současný stav v domovech pro osoby se zdravotním postižením v České republice, poukáže na časté a opakující se nedostatky, ale nabídne i řešení, jak je možné se těchto nedostatků vyvarovat,“ uvedla Hrazdílková.

Podle Registru poskytovatelů sociálních služeb je v České republice 205 domovů pro lidi se zdravotním postižením. Souhrnná zpráva má sloužit i k posílení prevence špatného zacházení v domovech, které ombudsmanka v daném období navštívila.

-čtk-