Poněkud drsný způsob PR v podání lékařských organizací. Pochopí parte veřejnost tak, jak by si lékaři přáli?

Praktici budou 10. října protestovat kvůli financování praxí, pohřbí zavírané ordinace

Praktičtí lékaři a ambulantní specialisté budou 10. října protestovat proti rostoucí byrokracii a podfinacování praxí. Ordinace ale neuzavřou. Ve Žlebech na Čáslavsku uspořádají symbolický pohřeb zavírané ordinace. Koalice ambulantních specialistů o tom včera informovala v tiskové zprávě.

 

Koalice praktických lékařů sdružuje praktiky včetně dětských, ambulantní specialisty a zubaře. Lékařů těchto odborností je kolem 19.500. Registrovaných zubařů je na 10.000, praktických lékařů zhruba 5500 a ambulantních specialistů kolem 4000.

Vadí jim rostoucí povinná byrokracie. „Povinné zavedení eReceptů a EET je pro mnoho stárnoucích lékařů tím posledním důvodem, proč ve své praxi nepokračovat. Na venkově je ale nemá kdo nahradit,“ uvedl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Lékaři jsou podle pořadatelů často v důchodovém věku, ambulantních specialistů více než třetina. V roce 2020 jich má chybět kolem 800. Zavřít ordinace chystá asi stovka praktických lékařů. Průměrně mají v kartotékách kolem 1700 pacientů, na venkově až 2000, na Chebsku či Mostecku až 4000. Sto uzavřených ordinací by podle Šonky mohlo mít dopad až na 200.000 pacientů.

Protestovat bude příští úterý asi 10.000 lékařů. Ordinace zůstanou otevřené, na rukávech budou mít černé pásky. Desítky lékařů podle pořadatelů přijedou do Žlebů na Čáslavsku, kde končí jediná ordinace praktického lékaře, na symbolický pohřeb s rakví a hudebním doprovodem.

Ambulantní péče je podle organizátorů protestu finančně podhodnocena a není schopna konkurovat mzdám ambulantních lékařů a sester v nemocnicích. „Plat ambulantního lékaře ve státním zařízení je ve srovnání s jeho kolegou v soukromém sektoru o 28 procent vyšší. Ambulantní nestátní zdravotní sestra má o 33 procent menší mzdu než její kolegyně pracující pro stát,“ uvedl předseda Koalice ambulantních specialistů Zorjan Jojko.

Plat praktického lékaře ve státních zdravotnických zařízeních byl podle statistik ministerstva práce a sociálních věcí v minulém roce 55.385 korun. Lékaři specialisté pobírali průměrně 71.199 korun. Specializované zdravotní sestry 36.764 korun, bez specializace 32.478 korun. Mzda sester v nestátním sektoru byla u specializovaných oborů v průměru 30.590 korun, bez specializace 22.847 korun. Lékaři specialisté mají v průměru 49.639 korun. Na konci roku byla průměrná mzda všech zaměstnanců 29.320 korun, medián 25.061 korun.

Příčinou je podle lékařů struktura úhradové vyhlášky, jejíž aktuální návrh pro příští rok počítá s nejvyšším s nárůstem úhrad pro nemocnice. Specialisté mají plánovaný nárůst o 2,1 miliardy korun, praktici budou mít úhrady na úrovni letošních. Vyhláška stanovuje částku, kterou lékaři za každý výkon dostanou zaplacenou od zdravotních pojišťoven. Celkové příjmy veřejného zdravotního pojištění by měly být v roce 2018 zhruba 289 miliard korun.

-čtk-