Ředitel záchranky Mašek: bud práci skloubím, nebo dám přednost sněmovně. Foto: JM FB

Ředitel záchranky Mašek se dostal do sněmovny, ještě neví, zda bude sedět na dvou židlích

Ředitel Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Jiří Mašek, který se za hnutí ANO dostal do Sněmovny, dává přednost poslaneckému mandátu před vedením záchranky. Včera o svém setrvání ve funkci jednal s náměstkem hejtmana pro zdravotnictví Alešem Cabicarem (TOP 09).

 

„Prioritou je pro mě v tuto chvíli poslanecký mandát. Trvat na funkci ředitele nebudu. Pokud to bude ale možné, rád bych práci na záchrance a ve Sněmovně skloubil,“ řekl ČTK Mašek, který se do Sněmovny dostal díky preferenčním hlasům.

Podle Cabicara se na toto téma setkal s Maškem poprvé a jednání budou pokračovat i v příštích dnech. „Dnes bylo první sezení s panem Maškem na toto téma, protože skutečnost, že získal poslanecký mandát, věc posouvá. Sám mě vyhledal. Vést záchrannou službu je velmi časově náročné. V tuto chvíli předpokládám, že během 14 dnů se posuneme k dalším variantám řešení,“ uvedl Cabicar.

Maškovo působení v čele záchranky ocenil. „Pod jeho vedením se podařilo vybudovat v Královéhradeckém kraji jednu z nejprogresivnějších záchranných služeb v republice. Druhou věcí je časová slučitelnost s prací ve Sněmovně. To si ale musí vyhodnotit on sám. Dlouhodobě zastávám názor, že kumulovat funkce je velice složité. Vždy jsem byl odmítavý k tomu, když třeba starosta sedí na více postech,“ uvedl Cabicar.

Loni na podzim se Mašek po úspěchu v krajských volbách vzdal svého mandátu v krajském zastupitelstvu, protože zákon mu neumožňoval být zastupitelem a zároveň ředitelem příspěvkové organizace zřizované krajem. Současná situace je ale jiná.

„Neslučitelnost s funkcí tady v tomto případě není,“ uvedl Mašek, který kandidoval na šestém místě.

Kromě Maška se za ANO v Královéhradeckém kraji stal poslancem i majitel největší české textilky Juta a senátor Jiří Hlavatý, kterému senátorský mandát tím zanikne. Dalšími poslanci za ANO budou jednička kandidátky Klára Dostálová, z druhého místa kandidující lékař a dosavadní poslanec Pavel Plzák a ze třetího místa kandidující místostarosta Dobrušky Petr Sadovský.

-čtk-