Za 300 dolarů je možné zachránit africké dítě s leukemií. To je onemocnění, ze kterého se v USA nebo Česku uzdraví 90 procent pacientů. V Africe jich 90 procent zemře. Foto: Pixabay

Šest afrických zemí dostalo výraznou slevu na léky na rakovinu

Americký farmaceutický koncern Pfizer a indický výrobce léčiv Cipla od léta ve spolupráci s Americkou společností pro výzkum rakoviny (ACS) nabízejí šesti africkým zemím léky na rakovinu za zlomek dřívějších cen. O dohodě, která může zachránit desítky tisíc životů v Nigérii, Keni, Etiopii, Tanzanii, Ugandě a Rwandě, informovala o víkendu reportáž amerického listu The New York Times.

 

Na rakovinu ročně zemře asi 450.000 Afričanů. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se tento počet do roku 2030 přiblíží jednomu milionu. Nejčastěji přitom v Africe zabíjejí ty druhy rakoviny, které jsou jinde ve světě úspěšně léčeny, například rakovina prsu, děložního čípku a prostaty. V Ugandě přežije pět let s rakovinou prsu 46 procent žen, v Gambii jen 12 procent, zatímco v USA jde o devět z deseti pacientek.

Hlavní strůjkyně nového projektu Megan O’Brienová z ACS stanici BBC řekla, že šest zvýhodněných států bylo vybráno tak, aby měla iniciativa co největší efekt. Náklady na léčbu rakoviny se tam celkově mají snížit o více než polovinu.

Pfizer se zavázal, že bude léky prodávat jen těsně nad hranicí výrobních nákladů. Společnost Cipla zlevní některé léky na 50 centů (11 Kč) a infuze na deset dolarů (220 Kč), což je podle The New York Times zlomek původních cen. Nabídka se dohromady týká 16 rozšířených léčiv, která se používají v rámci chemoterapie.

„Za 300 dolarů umíme zachránit dítě s leukemií. To je onemocnění, ze kterého se v USA uzdraví 90 procent pacientů. V Africe jich 90 procent zemře,“ uvedla O’Brienová. „V Americe se od 60. let rakovina změnila z hrozivého zabijáka na něco, s čím se dá poměrně dobře bojovat. Toto vítězství se ještě do Afriky nedostalo,“ dodala.

„Měl jsem husí kůži, když jsem o tom četl. Myslím, že je to fenomenální myšlenka a podle mě je velká pravděpodobnost, že to zabere,“ řekl americkému listu ředitel washingtonského Národního ústavu pro alergii a infekční onemocnění Anthony Fauci. Plán proti rakovině mu prý připomněl jeho vlastní, úspěšnou strategii aplikovanou v Africe na počátku tisíciletí v boji s AIDS.

„Počínali jsme si tehdy úplně stejně. Našli jsme země s největšími problémy, prozkoumali jsme různé možnosti léčby v každé z nich a snížili jsme cenu,“ řekl Fauci.

-čtk-