Takto vypadá okolí jihosúdánského města Aweil na mapách Google Earth. Dobrovolníci ovšem doplňují online mapy podle satelitních snímků o místa, která na komerčních mapách chybí. Je to důležité pro boj proti podvýživě, nebo plánování očkování. Foto: Google Earth

Čeští dobrovolníci doplňují mapy, které pak pomáhají Lékařům bez hranic, například plánovat očkování

Stovky českých dobrovolníků více než rok pomáhají zpřesňovat mapy různých oblastí ve světě, ve kterých působí humanitární organizace Lékaři bez hranic. Dobrovolníci se scházejí na takzvaných mapathonech, během nichž doplňují online mapy podle satelitních snímků. ČTK to řekl koordinátor projektu v České republice Jan Böhm. Za dvě hodiny práce zakreslí na mapy i několik tisíc nových budov.

 

„Ta iniciativa reaguje na to, že mnoho týmů humanitárních organizací pracuje v místech, které na komerčních mapách nenajdete. Možná je na nich zakreslená nějaká silnice, ale nevidíte budovy nebo vesnice i města, v nichž žijí i desetitisíce lidí,“ řekl Böhm.

Když Lékaři bez hranic plánují například očkování nebo dovážku zdravotnického materiálu, potřebují o dané lokalitě přesné informace. „Je to kvůli tomu, abychom mohli dělat analýzu šíření nemoci, plánovat náš pohyb,“ přiblížil Böhm.

Nápad doplňovat mapy podle satelitních snímků vznikl v Londýně před třemi lety. Böhm myšlenku přivezl do Česka loni v květnu, kdy se konal první mapathon. Dobrovolníci si na setkání musí přinést vlastní počítač a po krátkém proškolení začnou pracovat samostatně. Böhm přirovnal mapování k doplňování elektronické encyklopedie. Místo jednotlivých hesel ale dobrovolníci zakreslují například budovy nebo silnice. „Procházíte satelitní snímek, a když něco najdete, tak to zakreslíte. Na posledním mapathonu jsme za dvě hodiny zakreslili 6390 budov,“ řekl.

Mapovací setkání se pravidelně konají v Brně, Olomouci, Ostravě a postupně se rozšiřují do dalších českých cest. Dnes se jeden z mapathonů uskuteční v Praze. „Zaměříme se na jednu oblast na severovýchodě Nigérie, kde bojujeme s výskytem podvýživy a plánujeme tam zdravotnické aktivity,“ popsal náplň dnešního setkání.

Čeští dobrovolníci se již podíleli například na zmapování předměstí konžského hlavního města Kinshasy, kde hrozila epidemie žluté zimnice. Nemoc je v polovině případů smrtelná, ale její postup se dá zastavit očkováním. „Než očkování začalo, neměli jsme vůbec zmapované to předměstí, kde žilo 700.000 lidí, což je obrovský počet,“ zmínil Böhm.

Mezi českými pomocníky je také jedna rekordmanka. „Ta paní přišla na jeden mapathon letos na začátku roku, přičemž měla trochu potíže s tím, jak vůbec ovládat počítač. Společně s 1500 dobrovolníky z celého světa se pak podílela na zmapování přibližně osmdesátikilometrového okruhu kolem jihosúdánského města Aweil. Dělal jsem si přehled, kdo toho zmapoval nejvíc. Tahle paní Libuše se umístila na druhém místě z těch 1500 lidí,“ podotkl Böhm.

Dodal, že na mapathonech se objevují různé věkové skupiny lidí a že česká mapovací komunita se rychle rozrůstá. Böhm odhaduje počet českých dobrovolníků na 600. „My, Češi, máme různé libůstky, ve kterých to někdy dotáhneme na světovou špičku. Tak se mi zdá, že jsme se vydali touto cestou i v mapování,“ míní.

-čtk-