Evropská unie investuje miliardy eur do společné obrany: šance pro české firmy

Počítačové, logistické, zdravotnické, a především zbrojařské firmy mohou získat zakázky prostřednictvím Evropské unie, která v dlouhodobém rozpočtu počítá se společnou obranou členských států. Ekonomický deník zveřejňuje harmonogram na několik let dopředu, a začínáme hned rokem 2018.

“Pouze společně můžeme zajistit větší bezpečnost pro naše občany, jenom tak jsme velmocí v našem velmi složitém světě,” tvrdí italská sociální demokratka Federica Mogherini, která v Evropské komisi zodpovídá za zahraniční politiku. Vloni představila “Globální strategii” a letos shrnula praktické důsledky: Například investice do zemí, odkud přicházejí migranti, ale taky budování společné bezpečnostní unie.

Česká republika už patří do Evropské obranné agentury, která zprostředkovává vzájemnou spolupráci mezi členskými státy. Premiéři a prezidenti se však domluvili, že do konce letošního roku bude realizovaný 6. odstavec 42. článku Smlouvy o EU, a zájemci naváží “stálou strukturovanou spolupráci” (Permanent Structured Cooperation – PESCO). I nejsilnější parlamentní frakce lidovců obhajuje kolektivní postup, kterému dává přednost před “nekoordinovanými a izolovanými vojenskými operacemi”.

Novou obrannou politiku Evropské unie vyčíslíme penězi, které ze společného rozpočtu poplynou zbrojařským a dalším dodavatelům. Svůj podíl mohou na zakázkách získat rovněž malé a střední tuzemské firmy.

Evropský obranný fond (EDF)

Evropský obranný fond (European Defence Fund – EDF) má dvě části:

  • “Okno pro výzkum” podpoří vývoj nových obranných prostředků. Rozpočet činí 90 milionů eur do roku 2020, a potom 500 milionů eur ročně.
  • “Okno schopností” navazuje investicemi do hotového vybavení. Rozpočet činí 500 milionů eur v letech 2019 a 2020, a potom 1 miliardu eur ročně.
Rozvoj obranného průmyslu (EDIDP) Členské státy od září dolaďují regulaci, kterou navrhla Evropská komise, schválení předpokládají do konce letošního roku. Výsledkem bude Program rozvoje evropského obranného průmyslu (European Defence Industrial Development Programme – EDIDP), tedy podpora inovací a konkurenceschopnosti místních podniků, které mohou dodávat armádám nové vybavení. V letech 2019 a 2020 má být utraceno 500 milionů eur. Česká republika zřejmě bude v jádru Uvedené zdroje tedy podle aktuálního plánu nepřesáhnou 1,5 miliardy eur ročně, což je méně než současný rozpočet českého Ministerstva obrany (přes 50 miliard Kč = asi 2 miliardy eur). Evropská komise chce taky “posílit jednotný vnitřní…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Petr Woff