Funkcionalistická budova v Drahobejlově ulici (na snímku oranžová stavba vlevo) by se měla stát Domem lékařů. Foto: arconacapital.com

Lékařská komora koupila pětipatrovou budovu v Drahobejlově ulici

Česká lékařská komora (ČLK) koupila budovu v Praze 9 v Drahobejlově ulici. Zřídí v ní nové sídlo, které se bude nazývat Dům lékařů. Funkcionalistická budova má pět pater, v roce 1931 ji navrhl architekt Richard Goldreich. V tiskové zprávě o tom včera informoval Arcona Property Fund, který budovu prodal lékařské komoře minulý týden. Cena nebyla zveřejněna.

 

„V zakoupené nemovitosti zřídíme naše nové reprezentativní sídlo, které se bude nazývat Dům lékařů a bude sloužit nejen jako školicí a konferenční centrum komory, ale bude také místem, kde se mohou lékaři celé ČR setkávat,“ uvedl prezident ČLK Milan Kubek. Komora tím naváže na tradici Komory lékařů Království českého založené již roku 1893. Lékařská komora má tedy delší historii než sama nemovitost.

Budoucí sídlo lékařů se nachází poblíž O2 Areny a nákupního centra Galerie Harfa. Pronajímatelná plocha budovy je 2500 metrů.

Komora o záměru pořídit budovu, která bude jejím sídlem, hlasovala na sjezdu v Brně počátkem listopadu. Pro koupi se vyslovilo 236 delegátů sjezdu, 45 bylo proti, 13 se zdrželo. „Lékařské komory a asociace ve světě podobné domy mají,“ uvedl na sjezdu Kubek. Na pořízení nemovitosti si komora vezme úvěr.

Česká lékařská komora je samosprávná profesní organizace s povinným členstvím. Má zhruba 52.200 členů, z nichž asi 43.000 je aktivních lékařů. Komora dohlíží na to, aby lékaři vykonávali své povolání odborně, v souladu s etikou a zákony. Zaručuje odbornost členů a potvrzuje splnění podmínek k výkonu lékařského povolání. Zároveň také vede seznam členů a hájí jejich práva a profesní zájmy.

-čtk-