Do Karlovarského kraje přišla řada slovenských lékařů i sester už po roce 1945 a sehráli důležitou úlohu při poválečné obnově. Foto: Pixabay

Nemocnice v Karlovarském kraji lákají z ciziny hlavně Slováky

Slováci jsou i 25 let po rozdělení Československa nejvyhledávanějšími pracovníky z ciziny v nemocnicích v Karlovarském kraji. Lékařů a sester ze Slovenska zde pracují desítky, zjistila ČTK.

 

V Karlovarské krajské nemocnici (KKN) pracuje 44 slovenských lékařů a 12 středních zdravotnických pracovníků ze Slovenska. „Výhody jsou jednoznačné. Stejný systém vzdělávání, žádné jazykové problémy a kulturní blízkost,“ řekl ČTK mluvčí KKN Vladislav Podracký.

Podle něj velkou roli sehrává jednak vysoký počet slovenských studentů na lékařských fakultách v České republice, ale také dlouhodobá spolupráce KKN se slovenskými středními zdravotnickými školami nebo společné zapojení do programu Evropské unie Erasmus.

Podobně i v soukromé společnosti Nemos, která provozuje nemocnice v Ostrově a Sokolově, jsou zdravotníci ze Slovenska první volbou. V Ostrově nyní pracuje 14 Slováků, v sokolovské nemocnici 33, řekla ČTK mluvčí firmy Nemos Markéta Singerová.

Působení slovenských lékařů v nemocnicích v nejzápadnějším kraji Česka ale není doménou posledních let. „Do Karlovarského kraje přišla řada slovenských lékařů i sester už po roce 1945 a sehráli důležitou úlohu při poválečné obnově,“ doplnil mluvčí KKN.

Slováci ale nejsou žádaní jen v nemocnicích, pracují i v řadě dalších oborů. Podle údajů Českého statistického úřadu žilo v Karlovarském kraji loni 2095 Slováků. Je to skoro dvakrát tolik než před deseti lety.

-čtk-