Profesor Jindřich Fínek se stane děkanem lékařské fakulty, kterou dám absolvoval. Foto: linkos

Novým děkanem plzeňské lékařské fakulty UK bude onkolog Jindřich Fínek

Přednosta Onkologické a radioterapeutické kliniky Lékařské fakulty a Fakultní nemocnice Plzeň Jindřich Fínek bude novým děkanem plzeňské lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Rozhodl o tom tento týden na mimořádném jednání akademický senát fakulty. Fínek vystřídá dosavadního děkana Borise Kreuzberga, kterému 31. ledna končí druhé funkční období, řekla dnes ČTK mluvčí fakulty Barbora Černíková.

 

Volba děkana se koná každé čtyři roky, stejný člověk může zastávat funkci nejvýše dvě po sobě bezprostředně jdoucí funkční období.

„Osobně jsem rád, že navrženým kandidátem je právě profesor Fínek, kterého si vážím pro jeho odborné znalosti, přístup k pacientům i ke studentům. Jeho dlouholeté zkušenosti v léčebné praxi, na poli vědeckém i pedagogickém jsou pro nás zárukou, že odborná kvalita a prestiž fakulty budou pod jeho vedením zachovány a dále rozvíjeny,“ řekl předseda akademického senátu Tomáš Skalický. Nového děkana na základě návrhu akademického senátu jmenuje rektor Univerzity Karlovy.

Onkolog Jindřich Fínek je sám absolventem plzeňské lékařské fakulty. V roce 1983 nastoupil jako lékař na onkologické a radioterapeutické oddělení Fakultní nemocnice v Plzni, primářem se stal v roce 1995. Od roku 1996 vyučuje studenty na lékařské fakultě, titul profesor získal v roce 2012. Od roku 2014 je přednostou Onkologické a radioterapeutické kliniky.

Plzeňská lékařská fakulta je jediným zástupcem Univerzity Karlovy v Plzeňském kraji. Momentálně na ní studuje více než 2000 studentů, z toho přibližně 500 cizinců. Na fakultě jsou dva studijní programy – všeobecné lékařství a zubní lékařství. V současnosti je každý rok přijato asi 200 studentů na všeobecné lékařství a 50 na zubní lékařství, dodala Černíková.

-čtk-