Nemocnice na Františku je jedinou nemocnici, kterou v Praze provozuje městská část. Vlastní nemocnici nemá ani magistrát- Foto: Wikimedia

Praha 1 vypsala tendr na provozovatele Nemocnice Na Františku. Přihlásí se Penta, nebo Hartenberg Capital?

Radnice Prahy 1 dnes vypsala tendr na soukromého provozovatele Nemocnice Na Františku, kterou vlastní a jejíž provoz dosud zajišťovala sama. ČTK to řekl místostarosta městské části Daniel Hodek (ČSSD). Podle vedení městské části je provoz pro Prahu 1 příliš drahý. Radnice chce navázat spolupráci se soukromníkem formou koncesionářské smlouvy, která zaručí zachování stávajícího rozsahu služeb. Celková hodnota koncese na 35 let je odhadována na 10,5 miliardy korun. Záměr kritizují Zelení z Prahy 1.

 

Městská část stanovila nájemné půl milionu korun měsíčně, v rámci soutěže však mohou podle Hodka účastníci nabídnout jiné podmínky a vyjednat si slevu. Doba nájmu je navrhována na celkem 35 let, z toho 15 prostřednictvím opčního práva po pěti letech.

Důvodem kroku je vysoká finanční náročnost provozu nemocnice. „Provozní příspěvek městské části se rok od roku navyšuje, ať už kvůli úhradovým vyhláškám nebo zvyšování platů,“ uvedl místostarosta. Radnice podle něj jen na provoz dává ročně více než 50 milionů korun a výhledově by se částka vyšplhala až na 70 milionů korun. Kromě toho musí radnice platit i investice do obnovy přístrojového vybavení, což podle vypracované analýzy vyjde na dalších 30 až 35 milionů ročně. „To se výhledově dostáváme k částce 100 milionů korun ročně v rozpočtu městské části, který činí zhruba tři čtvrtě miliardy,“ řekl Hodek.

Městská část podle místostarosty nechce měnit Nemocnici Na Františku například na léčebnu dlouhodobě nemocných, protože obyvatelé Prahy 1 jsou zvyklí na stávající podobu zařízení. Právě aby zůstal zachován současný rozsah a kvalita služeb, zvolila radnice formu koncese, při které si může klást podmínky pro další fungování nemocnice, což by u běžného pronájmu nešlo. „Primární podmínkou je to, že koncesionář si od nás převezme smlouvu s pojišťovnou,“ řekl Hodek. To podle něj zaručuje, že se nezmění obory, které nyní nemocnice nabízí, ani nesníží počet lůžek.

Co se týče ekonomické návratnosti, podle Hodka z analýz vyplývá, že na českém trhu jsou společnosti, pro které by takto nastavená koncese mohla být zajímavá. V minulosti se v této souvislosti mluvilo například o skupině Penta. Server Seznam Zprávy nedávno uvedl, že nabídku se chystá podat i společnost Hartenberg Capital, která spadá pod svěřenské fondy založené předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem.

Nastavení podmínek koncese kritizuje předseda organizace Zelených v Praze 1 a zastupitel městské části Petr Kučera. Podmínky podle něj nezavazují nájemce do nemocnice investovat. Kromě toho se radnice zaváže poskytovat provozovateli kompenzaci 50 až 60 milionů korun ročně bez ohledu na výsledky hospodaření. V posledních letech navíc podle Kučery klesl asi o třetinu objem zdravotních výkonů nemocnice, což je pro provozovatele výhodné, protože bude muset zachovat pouze stávající stav a v nevyužitých prostorech bude moci investovat do ziskových služeb, ze kterých nebude mít městská část nic. „Ve výsledku by koncesí byla nemocnice de facto prodána,“ dodal.

Nemocnice na Františku je jedinou nemocnici, kterou v Praze provozuje městská část. Vlastní nemocnici nemá ani magistrát, pouze Městskou polikliniku. Nemocnice má 120 lůžek akutních a 60 léčebny dlouhodobě nemocných, což jsou necelá dvě procenta pražského lůžkového fondu.

-čtk-