Senátorka Milada Emmerová napsala knihu Případ sestra smrt popisující příběh sestry Věry Marešové, dříve obžalované z vražd šesti pacientů v nemocnici v Rumburku. Foto: Wikipedie

Případ sestry žalované z vražd pacientů popisuje Emmerové kniha

Případ zdravotní sestry Věry Marešové, dříve obžalované z vražd šesti pacientů v nemocnici v Rumburku, popisuje nová kniha „Případ sestra smrt“, autorkou je senátorka a lékařka Milada Emmerová. Lékařský názor Emmerové, s nímž kontaktovala obhájkyni obžalované zdravotní sestry, nakonec dopomohl k osvobození Marešové u soudu. Kniha se zabývá celým případem, do něhož Emmerová sama vstoupila asi rok od zahájení vyšetřování. V knize ale nejsou použita pravá jména lidí ani nemocnice, řekla včera ČTK při křtu své knihy v Plzni Emmerová.

 

„Já jsem po roce vyšetřování, když se to dostalo ke krajskému soudu, zaslechla v televizi, jakým mechanismem byla sestra údajně usvědčená. Zjistila jsem, že to je nesmysl, tak jsem to napsala paní obhájkyni a tak se rozjela naše spolupráce, která vyústila ve zproštění obžaloby,“ popsala Emmerová. Zdravotní sestra byla obžalovaná z toho, že pacientům podala velkou dávku draslíku s úmyslem je usmrtit. Vyšetřování odstartovalo úmrtí jedné pacientky. Policie Marešovou v létě 2014 obvinila nejprve z této vraždy, na základě znaleckého posudku pak z dalších pěti vražd. Hlavním důkazem proti sestře byl krevní rozbor u jednoho úmrtí. Lékař, který se sestrou tehdy sloužil, odebral u zemřelé krev a nechal ji vyšetřit na obsah draslíku.

„Lékař, který ji tak očernil, prokázal hlavně svou neznalost,“ tvrdí Emmerová. Při smrti a zástavě oběhu se v těle okamžitě zastaví všechny aktivní procesy a draslík se nevyměňuje s žádným jiným prvkem, naopak se hromadí v krvi, uvedla Emmerová. Obhájkyni zdravotní sestry kontaktovala poté, co zaslechla v televizi informaci o důkazu, který měl svědčit o údajné vině sestry.

„Paní docentka Emmerová zcela jistě vnesla do řízení tu skutečnost – zpochybnění hlavního důkazu, který svědčil proti paní Marešové. A to, že pokud se nachází kalium (draslík) v krvi zemřelé osoby, tak to vůbec není relevantní a nelze na tom zakládat vůbec nic,“ řekla ČTK obhájkyně Marešové Iva Jónová. Díky impulsu od Emmerové a jejímu odbornému stanovisku podle ní zmizel hlavní důkaz proti její klientce. V její prospěch hovořil i znalecký posudek obhajoby a následný revizní posudek. Ústecký krajský soud pak Marešovou loni v lednu obžaloby zprostil. Dospěl k závěru, že není prokázáno, že by se skutky vůbec staly. Jeho stanovisko následně pravomocně potvrdil Vrchní soud v Praze. Marešová za víc než rok strávený ve vazbě žádá odškodnění, Jónová dál nechtěla komentovat, v jaké fázi její žádost je.

-čtk-