Zatímco v posledním roce klesl počet nově příchozích sester z EU do Británie o 9000, přes 4000 těch, které již v zemi působily, se rozhodlo odejít. Foto: koláž ZD

Sestry z EU už do Británie nechtějí. Počty nově příchozích po Brexitu klesly o 90 procent

Nedostatek zdravotních sester je téma, které hýbe nejen Českou republikou. Velký problém nyní řeší Británie, které klesl počet sestřiček přicházejících ze zemí EU o téměř 90 procent – a zároveň vzrostlo procento těch, kdo se rozhodly Británii opustit. Na vině je Brexit, přetěžování a zřejmě i to, že Británie zpřísnila jazykové testy.  

 

Ještě minulý rok se Británie mohla pochlubit tím, že do ní za 12 měsíců přišlo pracovat 10 tisíc sester ze zemí EU. Nyní je ale situace podstatně horší – od Brexitu číslo spadlo na slabou tisícovku. Podle vedení Národní zdravotní služby (NHS) i sesterské asociace jsou statistiky znepokojivé a je třeba urychleně řešit rostoucí tlak na stávající personál.

„Tato alarmující nová čísla Asociace sester a porodních asistentek znamenají dvojnásobnou pohromu pro pacienty i NHS. Nejenže vzrostl počet britských sester, které svou profesi opouštějí, ale zároveň mnoho sester z EU, na nichž závisejí zdravotní služby, odchází. Navíc velmi poklesl počet sester z EU, které k nám přicházejí pracovat. To všechno se děje v době, kdy Národní zdravotní službě schází přinejmenším 40 tisíc sester,“ uvádí podle The Telegraph Jane Daviesová, výkonná ředitelka Královské akademie sester.

V září tohoto roku bylo v Británii registrováno 689 738 sester, což je oproti loňskému září o 1678 méně (loni zaznamenala Británie vůbec nejvyšší počet sester poté, co v předchozích letech plynule rostl). Celkem přitom registr opustilo o 27 procent sester více, než se do něj přihlásilo. 85 procent registrovaných zdravotníků pochází z Británie, pět procent z EU a 10 procent je ze zámoří.

Nově příchozí sestry z EU v britském registru od října 2012 do září 2017. Zdroj: NMC

Počet sester z Evropy rostl až do loňského roku, kdy jich bylo registrováno 38 992 (oproti tomu v roce 2013 to bylo pouze 18 224). Letos ovšem číslo kleslo na 36 259 – zatímco nově přihlášených ubylo o 89 procent (z 10 178 na 1107), odhlašujících se přibylo o 67 procent, celkem šlo o 4067 lidí. Naprostá většina evropských zdravotníků pracujících v uplynulých letech v Británii přitom pocházela ze šesti zemí – Španělska (v posledním roce ale klesl počet nově registrovaných z této země o celých 95 procent), Portugalska (minus 94 procent), Polska (minus 89 procent), Rumunska (minus 87 procent), Itálie (minus 86 procent) a Irska (minus 46 procent). Podle regulátorů je přitom možné, že nižší počet nově příchozích mohlo ovlivnit také zavedení přísnějších jazykových zkoušek (více zde).

Do budoucna si chce Británie školit více vlastních sester

Nejsou to ale jen evropští zdravotníci, kdo se z registru odhlašuje. Také počet britských sestřiček, které svou profesi opouštějí, se v posledním roce zvedl o devět procent. Ministerstvo zdravotnictví ovšem situaci nevnímá tak palčivě. „Čísla ukazují jen 0,2 procentní pokles na současných 689 738 registrovaných sester a porodních asistentek a na nemocničních odděleních je dokonce více sester než loni. Jsme odhodláni podporovat těžce pracující personál NHS tak, že mu pomůžeme vybalancovat pracovní závazky, a ujišťujeme také, že NHS má personál, který potřebuje do budoucna – navýšili jsme totiž počet školicích míst pro sestry o 25 procent, což je nejvíce v historii NHS,“ uvádí ministerstvo.

Procento sester, které britský registr opouštějí, říjen 2012 až září 2017. Světle modrá britské sestry, tmavě modrá sestry z EU, červená sestry ze zámoří. Zdroj: NMC

Ne každý ale vidí situaci tak růžově. „Vládní závazek zvýšit počet školicích míst je sice vítaný, ale výchova nových sester potrvá roky. Nepokryje tedy potřebu pacientů a NHS v krátkodobém horizontu,“ upozorňuje dle The Guardian Siva Anandaciva, vedoucí analytik King’s Fund health thinktank. „Urgentně musíme začít jednat, abychom pomohli snížit netolerovatelné tlaky na pracovištích,“ říká Saffron Corderyová z Poskytovatelů NHS. „A vláda by měla potvrdit možnost, aby personál z EU mohl dále pracovat v NHS,“ dodává.

Proč tlaky na zdravotníky rostou? Na vině je pochopitelně stárnutí populace. V Británii je nyní o milion lidí nad 65 let více než před pěti lety, což vede k rostoucí poptávce po zdravotní péči. Roli ovšem hrají také škrty v oblasti sociálních služeb. Zatímco rozpočet NHS zůstal zachován, sociálním službám poskytujícím péči doma i dalším se v posledních pěti letech financování snížilo o 11 procent. Výsledkem je rekordně vysoký počet lůžek zablokovaných pacienty, kteří by v nemocnici být nemuseli, ale doma nemají, kdo by se o ně postaral.

Dalším faktorem, který přispívá k přetěžování sester, je nedostatek personálu. Počet doktorů i sester v nemocnicích sice v posledním desetiletí rostl, nedokáže však pokrýt rostoucí poptávku. Zároveň se v roce 2016 zavřel rekordně vysoký počet praxí praktických lékařů, takže mnozí pacienti místo toho hledají první pomoc na pohotovosti.

-mk-