SÚKL za vývoj systémů řádně zaplatil podle smlouvy. Podotýká přitom, že ne každý program je autorským dílem a ne každá úprava je nezbytně autorská. Foto: Pixabay

Spor o autorství eReceptů se protáhne, soudkyně odchází

Rozsudek ve sporu ohledně elektronických receptů padne nejdříve za rok. Soudkyně Dagmar Stamidisová, která o žalobě firmy Tronevia na Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) rozhoduje, totiž odchází k jinému soudu a věc si bude muset přebrat její kolegyně. Stamidisová včera původně chtěla dokončit dokazování, avšak právník Tronevie chce do spisu ještě založit posudky, které podle něj dokazují, že systémy vytvořené Tronevií jsou autorským dílem.

 

Tronevia si v žalobě stěžuje na to, že ústav užíval osm jejích aplikací včetně elektronického receptu bez zaplacení odměny. Svá autorská práva si cení na 167 milionů korun. Firmě vadí také to, že SÚKL firmu opakovaně označoval za viníka výpadků systémů. Odmítá, že by ústav od systémů svévolně odpojila, pouze prý uplynula sjednaná doba k poskytování servisní podpory. Na základě návrhu firmy a následného předběžného opatření soudu přestaly v prosinci 2015 na několik měsíců fungovat elektronické recepty, na něž byl vázán výdej konopí k léčebným účelům.

Stamidisová z pražského městského soudu začala žalobu projednávat před rokem. Firmu tehdy vyzvala, aby doložila své tvrzení, že aplikace byly autorským dílem, protože ze samotné žaloby to podle soudu nevyplývalo. Na dnešním jednání tak vypovídalo několik současných i bývalých zaměstnanců firmy k tomu, na čem pro SÚKL pracovali. Vesměs tvrdili, že vytvořili autorské dílo a že od ústavu nedostali žádné zdrojové kódy k jeho původním aplikacím.

Soudkyně následně odročila jednání naneurčito poté, co se právní zástupce Tronevii nespokojil s konstatováním listinných důkazů a chtěl se vyjadřovat také k posudkům, které si firma nechala zpracovat. „Počítejte s tím, že to bude tak za rok,“ podotkla k nařízení dalšího termínu jednání s tím, že přebírající soudkyně Jaroslava Lobotková nebude mít dříve volno vzhledem k množství jiných kauz.

SÚKL tvrdí, že Tronevia se začala svých nároků domáhat až tehdy, kdy se ústav rozhodl vypsat nové výběrové řízení na poskytované služby. Firmě prý za vývoj systémů řádně zaplatila podle smlouvy. Podotýká, že ne každý program je autorským dílem a ne každá úprava je nezbytně autorská.

Elektronické recepty zavedl v Česku zákon v roce 2007. Nejvyšší kontrolní úřad po kontrole hospodaření ústavu letos v květnu konstatoval, že SÚKL si při budování systému nevyjasnil autorská práva a nevyhradil si možnosti jeho úprav. Kritizoval také to, že úložiště elektronických receptů, které stálo 318 milionů korun, je minimálně využívané. SÚKL to vysvětloval tím, že doposud fungovalo v dobrovolném režimu. Od příštího roku bude pro lékaře předepisování eReceptů povinné. Část lékařů s tím nesouhlasí, přinese jim to podle nich vyšší náklady.

-čtk-