Na jaře byla ztráta zlínské nemocnice 19 milionů korun, na podzim už se ale ocitla v černých číslech. Foto: Wikipedie

Zlínská nemocnice byla v září letos poprvé v zisku, a to 2,3 milionu

Krajská nemocnice T. Bati (KNTB) ve Zlíně byla na konci září letos poprvé v zisku, činil 2,3 milionu korun. Na jaře byla ztráta nemocnice 19 milionů korun, poté se postupně snižovala, ještě v srpnu byla 7,1 milionu korun. „Pevně věříme, že tento trend bude pokračovat, a to se ještě nepřistoupilo k zásadním věcem, zatím se jedná jen o to, abychom měli vyšší příjmy z pojišťoven a nižší náklady,“ řekl včera při jednání krajského zastupitelstva hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL).

 

Krajská rada v únoru odvolala předsedu představenstva KNTB Pavla Calábka, důvodem bylo také špatné hospodaření nemocnice. Krajské nemocnice nově vede společné představenstvo v čele s Radomírem Maráčkem, který byl dříve ředitelem lázní Karlova Studánka. Maráček na konci října předložil Čunkovi generel rozvoje čtyř krajských nemocnic, kraj jej však zatím nezveřejnil.

Čunek na zastupitelstvu uvedl, že rozvojové plány Kroměřížské, Vsetínské a Uherskohradišťské nemocnice nejsou problém, složitější situace je ve zlínské nemocnici. „Na rozdíl od ostatních nemá místo k rozvoji, jak potřebujeme,“ uvedl hejtman.

Kraj má nyní v areálu nemocnice málo místa pro chystanou stavbu interny s centrálním příjmem. Musí kvůli tomu zbourat objekt prádelny a vybírá externího dodavatele prádla. Není však vyloučené, že stavbě budou muset ustoupit i jiné objekty, zejména stará interna, která je již ve špatném stavu, možná i část budov ředitelství. „Intenzivně pracujeme s projektanty na tom, jestli se dá dobrý centrální příjem udělat v tom území, kde jsme,“ řekl dnes ČTK Čunek. Dodal, že projekt, který kraj má, se do území vejde, ale má problémy. Kraj proto ještě osloví další odbornou firmu, která návrh posoudí.

Čunek zmínil také teoretickou možnost stavby nové nemocnice na zcela novém místě, byla by však finančně i časově náročná. Pokud se podle hejtmana ukáže, že je možné stavět novou internu s centrálním příjmem v současném areálu, tuto vizi kraj opustí.

Jednotné vedení nemocnic Zlínského kraje chce snížit náklady například společným nákupem pro všechny nemocnice, ve zlínské nemocnici se podle Čunka uspořilo zejména díky změnám ve stravování, lépe se také vykazují body vůči pojišťovnám.

Nejvyšší zisk na konci září vykázala Uherskohradišťská nemocnice, a to ve výši 39,5 milionu korun. Vsetínská nemocnice byla ve stejném období v plusu 20,7 milionu korun a Kroměřížská nemocnice 11,6 milionu korun. Celkový zisk nemocnic činil 74,1 milionu korun.

-čtk-