Anglická NHS se snaží zabránit tomu, aby pacienti v nejvytíženějším období po Vánocích a Novém roce nekončili na nemocničních chodbách a nezůstávali kvůli přeplněným kapacitám v sanitkách. Preventivně proto odložila plánované operace a přijímá i další opatření. Podle některých expertů to jenom dokazuje jak moc je NHS pochroumaná a potřebuje tudíž zásadní reformu. Foto: Pinterest

Anglické nemocnice ruší plánované operace a zřizují provizorní oddělení. Připravují se na nával pacientů

Britské nemocnice se chystají na nápor pacientů, který obvykle přichází na přelomu roku. Odkládají proto plánované operace, aby uvolnily kapacity pro akutně nemocné. V minulých letech podobné kroky přicházely až na poslední chvíli, ani ne den před naplánovaným zákrokem. Včasným opatřením vydaným před Vánoci se Národní zdravotní služba (NHS) snaží předejít loňské situaci, kdy kvůli nedostatku kapacit končili pacienti v provizorních zařízeních zřízených v tělocvičnách a skladištích.  

 

Desítky tisíc pacientů v Anglii si budou muset na plánovanou operaci počkat déle. Nemocnice navíc zřizují provizorní oddělení, aby tuto zimu nedošlo ke zhroucení systému poskytování péče. V dosud bezprecedentním nařízení NHS Anglie uložila nemocnicím, aby do poloviny ledna odložily operace typu odstranění šedého zákalu nebo výměny kolenních a kyčelních kloubů. Jedinou výjimkou jsou onkologické zákroky a operace, u nichž hraje rychlé provedení zásadní roli, protože pacientům hrozí výrazné zhoršení stavu.

Krok odráží rostoucí obavy vedení NHS z letošní zimy. To se proto snaží nemocnicím pomoci zvládnout rostoucí příliv pacientů, kteří končí na pohotovostech kvůli chladnému počasí. Trustům, které už nyní bojují s vysokým zatížením, pak vedení navíc nařídilo, aby tuto zimu přeměnily kliniky a zařízení provádějící jednodenní zákroky v další lůžkové kapacity redukující riziko, že dojdou volné postele. Hrozí totiž, že se bude opakovat situace z minulé zimy, kdy byly některé nemocnice nuceny přeměnit v provizorní oddělení tělocvičny a dokonce i sklady.

Nařízení okamžitě vyvolalo diskuse. Společnost pro akutní medicínu, která zastupuje lékaře pečující o pacienty přijaté na pohotovostech, varovala, že odklad operací může trvat až do konce února.

„Přínosem je, že krok uleví tlaku na systém. Špatnou zprávou je, že se to už stalo, a to bez neočekávaného tlaku. Zatím jsme nezažili nic neobvyklého, jako je počasí nebo infekce, takže si myslím, že tento přístup bude muset být rozšířen přinejmenším do konce února,“ konstatuje podle The Guardian ředitel společnosti Nick Scriven.

Oznámit pacientům zrušení operace s předstihem je podle prezidenta Královské chirurgické akademie Dereka Alderesona lepší než říci jim to 24 hodin předem, jak se často stávalo minulou zimu. „Rušení plánovaných operací ale není udržitelný způsob, jak se vypořádávat s vyšším tlakem na pohotovosti. Když pomineme současné krátkodobé opatření, nutně potřebujeme širší pohled na to, jak ochránit plánovanou chirurgii a kapacitu nemocničních lůžek do budoucna,“ říká Alderson.

Bude se opakovat čekání v chodbách a sanitkách?

Podle premiérky Theresy May je za fungování zdravotních služeb během zimy osobně zodpovědný generální ředitel NHS Anglie Simon Stevens. On i další lidé z vedení NHS doufají, že se letos nebude opakovat chaos vzniklý na některých místech minulou zimu. Tehdy pacienti čekali na vozících a pojízdných lůžkách na chodbách, až se pro ně uvolní postel, případně uvízli v sanitkách před pohotovostmi. Situaci britský Červený kříž označil za humanitární krizi.

„Zaměstnanci NHS pracují naplno, aby zvládli sezónní tlaky a zajistili pacientům tu nejlepší možnou péči. Přesto by vzhledem k rozsahu problému měly nemocnice kvůli vlně, která přijde s novým rokem, plánovat uvolnění postelí a personálu, který by mohl pečovat o nejnemocnější pacienty,“ uvádí lékařský ředitel NHS Bruce Keogh.

Vedle odkladů plánovaných operací dává NHS i další doporučení. Kliniky, které mají na starosti rutinní kontroly, budou nyní proměněny v akutní kliniky, kde se mají specialisté starat o pacienty odeslané praktickým lékařem do nemocnice například kvůli dýchacím problémům. Nemocnice také dostaly radu, aby kvůli uvolnění postelí prováděly co nejvíce jednodenních zákroků spíše než zákroků, po nichž musí pacient zůstat několik dní na lůžku.

Podle ředitelky pohotovostí a urgentní péče NHS Pauline Philipové byly kroky podniknuty, protože NHS vstupuje do nejnáročnější části roku s největším náporem po vánočních a novoročních svátcích. NHS Anglie přitom prohlašuje, že jde o provozní doporučení nemocnicím, které čelí vysokým tlakům, a normalizaci opatření přijatých již mnohými trusty. „Ne každý musí provést vše. Záleží na tom, jakému tlaku čelí,“ uvádí NHS.

Dlouhé čekací doby a přeplněné nemocnice už před Vánoci

Mnohé nemocnice ovšem už nyní bojují s tím, aby naplnily požadavky na čekací doby. Předminulý týden tak mělo 23 trustů naplněny lůžkové kapacity z 99 procent, dva trusty byly dokonce plné ze sta procent – a to navzdory pravidlům NHS, která stanovují, že by nemocnice neměly mít více než 85 procentní obsazenost z důvodu bezpečnosti pacientů. Většina trustů také nezvládla ošetřit 85 procent pacientů na pohotovosti do požadovaných čtyř hodin. Například Blackpool teaching hospitals trust zvládl v tomto čase léčit, přijmout, přeložit nebo propustit jen 57,8 procenta pacientů, East Lancashire hospitals trust 64,7 procenta pacientů a London North West healthcare trust 65 procent pacientů.

Koalice 160 charit zaměřených na sociální či zdravotní péči National Voices souhlasila, že NHS musí v nadcházejících měsících upřednostnit pohotovost před péčí o neurgentní pacienty, zároveň ovšem dodává, že zrušení operací odráží neuspokojivý stav a to, že pacienti budou trpět.

„Desetitisíce lidí budou postiženy odkladem péče. Operace mohou být zrušeny, ale nepohodlí a bolest způsobená zdravotním stavem odložena být nemůže. Oznámení může zajistit malé množství času, zároveň ale znamená značné množství nevyřízených případů lidí čekajících na operace. Není to poprvé, co byly nemocnice požádány, aby odložily operace, ale musí to být naposled – není to udržitelné a nesmí se to stát normou. Stále potřebujeme řádné dlouhodobé nastavení financování, které zahrnuje jak zdravotní, tak sociální péči. Do té doby můžeme očekávat, že budou služby a léčba stále častěji na příděl,“ uvádí mluvčí National Voices Andrew McCracken.

„Prohlášení Theresy May, že NHS náležitě připravila na zimu, vypadá stále více pochybně. Navzdory největší snaze přepracovaného personálu už má řada trustů naplněné kapacity bez volných lůžek. Zrušené operace tuto zimu jen na pacienty nahrnou více trápení,“ dodává mluvčí labouristů pro oblast zdravotnictví Jonathan Ashworth.

-mk-