Akutních lůžek je podle Vojtěcha nadbytek, některé menší nemocnice by se tak mohly transformovat na ambulance a polikliniky. Lůžka by také bylo možné změnit na lůžka následné péče pro chronicky nemocné. Foto: MK

Asociace je proti návrhu budoucího ministra na změny nemocnic

Asociace českých a moravských nemocnic je proti návrhu budoucího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) na omezení počtu lůžek. Je nepromyšlené a netaktické, uvedla včera v tiskové zprávě. Vojtěch na dotaz ČTK sdělil, že nechce nemocnice rušit ani destabilizovat, jen je přizpůsobit potřebám pacientů.

 

Kandidát na ministra v neděli serveru Seznam.cz řekl, že nemocnice musejí pro získání paušální platby od zdravotní pojišťovny vykázat určité počty pacientů. Kvůli tomu jsou podle něj lidé možná i nadbytečně hospitalizováni.

„Doufám, že jeho návrhy nepovedou ke znejistění obyvatel řady regionů, pacientů i personálu menších nemocnic a k destabilizaci těchto nemocnic,“ uvedl předseda asociace, která zastupuje zejména menší zařízení, Stanislav Fiala.

Akutních lůžek je podle Vojtěcha nadbytek, některé menší nemocnice by se tak mohly transformovat na ambulance a polikliniky. Lůžka by také bylo možné změnit na lůžka následné péče pro chronicky nemocné.

Menší nemocnice by se podle něj mohly zaměřit na jednodenní chirurgii. „Otázka nastavení sítě nemocnic je však v kompetenci zdravotních pojišťoven,“ řekl ČTK.

Nyní je v Česku asi 150 nemocnic. Na konci roku 2015 měly asi 48.500 lůžek. Od roku 2008 jejich počet klesl o téměř 15.000. Pro akutní péči bylo na konci roku 2015 vyčleněno asi 40.000 lůžek, za sedm let jich ubylo téměř o čtvrtinu.

Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky loni bylo hospitalizací více než 2,2 milionu, na lůžku skončilo 1,47 milionu pacientů. Lidé pobývali v nemocnicích v průměru 6,2 dne. Od roku 1992 klesla doba pobytu v nemocnici téměř o polovinu.

-čtk-