Krajská zdravotní je v odměňování lékařů v rámci České republiky na prvním místě a u sester do třetího místa. Foto: koláž ZD

Krajská zdravotní zvýší mzdy o 10 procent. Lékaři tam už dnes berou 90 tisíc, sestry 30 tisíc korun

Tarifní mzdy zaměstnanců Krajské zdravotní by se od příštího roku měly zvýšit o desetinu. Záměr zvýšit mzdy schválilo představenstvo společnosti, pod kterou spadá pět páteřních krajských nemocnic v Ústí nad Labem, Děčíně, Teplicích, Mostě a Chomutově, řekl ČTK její mluvčí Ivo Chrástecký. Firma tak chce navázat na desetiprocentní zvýšení tarifů z letošního roku.

 

Zvýšení mzdových tarifů se dotkne všech zaměstnanců, jak v lékařských, tak v nelékařských profesích. Podle předsedy představenstva Jiřího Nováka tak společnost získává jako zaměstnavatel i vyšší kredit. „Věříme, že přijetí tohoto opatření se také jistě odrazí v ještě lepším postavení Krajské zdravotní na trhu práce a ve svém důsledku přispěje ke zmírnění personální krize, s níž se české zdravotnictví již řadu let potýká,“ uvedl Novák.

Průměrná hrubá mzda lékařů je teď podle dřívější zprávy Krajské zdravotní přes 90.000 korun a sester 31.000 korun. „Proto chci také připomenout, že již dnes jsme v odměňování lékařů v rámci České republiky na prvním místě a u sester je Krajská zdravotní do třetího místa,“ uvedl Novák.

Nad rámec zvýšení tarifů společnost počítá i se stabilizačními příplatky nelékařským zdravotnickým pracovníkům, které zavedla letos. „Dále například i se zlepšením odměňování u sanitářů a s úpravami, které se vážou na nově nastavenou výši minimální mzdy,“ uvedl Chrástecký. Vedení společnosti teď podle něj čeká jednání se zástupci všech odborových organizací.

I přes zvyšování mezd hospodaří Krajská zdravotní v posledních letech se ziskem. Za loňský rok to bylo 6,6 milionu korun. O rok dříve činil zisk 15 milionů korun.

-čtk-