Papírový eRecept podle lékárníků usnadní vydání léků na recept oproti načítání z telefonu či tabletu, protože s papírem si lékárník může dojít i pro léky dál uložené.

Lékárníci doporučují lékařům, aby eRecepty pacientům vytiskli

Česká lékárnická komora (ČLnK) doporučuje lékařům, aby eRecepty pacientům tiskli jako dosud klasické recepty. Doporučují také maximálně prodlužovat platnost receptu. Evidovat elektronicky všechny recepty musí lékaři od 1. ledna. Pro případné problémy zřídila ČLnK na začátek ledna infolinku, informovala komora v tiskové zprávě. Další informační linku provozuje také správce eReceptu, kterým je Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

 

Komora připravila pro lékaře i pacienty desatera se základními informacemi ohledně elektronických receptů. Lékařům například radí, aby využívali vytištění papírové průvodky, která je velmi podobná současnému papírovému receptu, jako první možnost. „Pacienti uvidí, co mají předepsáno a jak dlouho je jejich eRecept platný. Vedle průvodky pak lze navíc využít i e-mailu nebo SMS,“ uvedla ČLnK.

Papírový eRecept podle lékárníků usnadní vydání léků na recept oproti načítání z telefonu či tabletu, protože s papírem si lékárník může dojít i pro léky dál uložené. Pokud bude na receptu více položek, z mobilu či tabletu by si je někdy musel přepsat, což vydání léků může prodloužit. Podle dřívějších propočtů lékárníků až třikrát.

Průvodky eReceptu. Zdroj: SÚKL

Lékaři by podle lékárníků měli využívat možnost prodloužit platnost receptu. „Předejdete tak vypršení platnosti receptu a nutnosti jeho opětovného vystavení u léků, které mají kvůli nedostatku na trhu nebo individuálním objednávkám delší dodací lhůty, nebo jsou časově náročné na přípravu,“ uvedla komora.

Lékárníci varují, že nebudou moci cokoliv v receptu opravit, budou tedy možná častěji volat lékařům, kteří by si měli zkontrolovat, že mají v systému eReceptu správné telefonní číslo.

Oproti papírovým receptům mají nově lékaři možnost zkontrolovat si, zda si pacient léky vyzvedl. Lékárník může v poznámce ještě lékaři napsat vzkaz, například informace o tom, že nějakého léku není na trhu dostatek nebo jeho dávkování či vzájemném působení s jinými léky.

Pro případné problémy na začátku fungování eReceptu zřídila lékárnická komora informační telefonní linku. „Vzhledem k množícím se dotazům pacientů, lékařů i lékárníků jsme pro ně zajistili vlastní telefonní poradnu. Ta bude k dispozici v nejkritičtější dny 2. a 3. ledna od 08:00 do 16:00 hodin,“ uvedl prezident ČLnK Lubomír Chudoba.

Podle lékárníků je zatím elektronicky předepisováno jen asi 12 procent receptů z celkem asi 70 milionů vydaných. Za celý rok se jejich počet navýšil jen asi o pět procent. Přestože lékaři mají od 1. ledna povinnost vydat recept elektronický, tedy uložit údaje do centrálního úložiště eReceptů, ministr zdravotnictví menšinové vlády hnutí ANO Adam Vojtěch opakovaně deklaroval, že lékaře nebude první rok nikdo pokutovat.

-čtk-