"Léčbu těžce nemocných lidí si dnes bez léčebného konopí nelze představit, ale není to všelék," řekl Berliner Zeitung šéf jedné z německých pojišťoven. Foto: Wikipedia

Německé pojišťovny proplatily většinu předepsaných léků z konopí

Německé zdravotní pojišťovny proplatily většinu předepsaných léků z konopí. Dva největší pojišťovací ústavy v zemi AOK a Barmer obdržely téměř 10.000 žádostí, více než polovinu z nich schválily, u ostatních často pouze chybělo řádné zdůvodnění, píše ve svém internetovém vydání týdeník Die Zeit. Marihuana je v zemi pro těžce nemocné lidi jako léčivo na předpis od března letošního roku a je hrazena z pojistného, pojišťovny její nasazení ale musejí nejprve odsouhlasit.

 

AOK obdržela do začátku listopadu 6600 žádostí o proplacení léčebného konopí, schválila jich 65 procent. Zbylé žádosti měly jen formální nedostatky. „Často chybělo zákonem požadované lékařské zdůvodnění žádosti nebo popisy dosavadní léčby,“ řekl listu mluvčí pojišťovny. Takové žádosti nebyly zamítnuty, musejí se jen doplnit.

Druhá největší německá pojišťovna Barmer schválila 1700 žádostí z došlých 2900, tedy asi dvě třetiny, jak uvedl list Berliner Zeitung s odvoláním na údaje společnosti. Podíl zamítnutých žádostí je tak nižší, než ukazovaly údaje z léta, tehdy pojišťovny ještě zamítaly až dvě třetiny žádostí.

Nejčastější příčinou zamítnutí bylo chybějící doložení, že jiná metoda nezabrala, nebo nepřichází v úvahu. „Léčbu těžce nemocných lidí si dnes bez léčebného konopí nelze představit, ale není to všelék,“ řekl Berliner Zeitung šéf pojišťovny Barmer Christoph Straub.

Podle v březnu schváleného zákona může lékař v Německu předepsat květy nebo jejich kapalné extrakty, nemusí jít o laboratorně připravená léčiva. Měsíční terapie léčebným konopím vyjde v průměru na 500 eur (zhruba 12.780 Kč). Léčiva se do Německa prozatím dovážejí z Kanady a Nizozemska, z domácí výroby nebudou k dispozici před rokem 2019.

Spolková vláda se i nadále brání celkové legalizaci marihuany. Poukazuje přitom na zdravotní rizika, která hrozí při jejím zneužívání především mladistvým.

Užívání marihuany k lékařským účelům je povoleno i v dalších zemích Evropské unie, včetně České republiky. V ČR ji lékaři mohou předepsat na příklad lidem s rakovinou, roztroušenou sklerózou či AIDS, zdravotní pojišťovny ji ale neproplácejí.

-čtk-