Žloutenka A se projevuje nevolností, nechutenstvím, únavou, zvracením, pobolíváním pod pravým žeberním obloukem, bolestmi zad a břicha. Děti mívají horečku a častěji zvrací. Projevem onemocnění je tmavá moč (až jako černé pivo), zatímco stolice je světlá až šedobílá. Ilustrační foto: Kampaň Health Lantern

Počet nemocných žloutenkou v Ústí nad Labem překročil 300

V Ústí nad Labem přibylo za poslední týden dalších 18 případů žloutenky typu A. Na většinu hygienici přišli díky odběrům, kterým se podrobuje okolí již dříve nemocných, řekl včera ČTK epidemiolog Josef Trmal. Celkový počet případů takzvané nemoci špinavých rukou v krajském městě už přesáhl 300.

 

Podle hygieniků jde stále ještě o epidemii. „Je tu ale změna, že 88 procent z těchto hlášených případů bylo vyhledáno aktivně, což je ohromně cenné z hlediska šíření nákazy. Za normálních okolností by ti lidé byli normálně mezi ostatními a mohli by se uplatnit jako zdroj,“ uvedl Trmal. Nemoc se nejčastěji vyskytuje v původních ohniscích, například vyloučené lokalitě Předlice.

V Ústí nad Labem bylo celkově zaznamenáno už 307 případů, za poslední dva týdny ale počet nových onemocnění pomalu klesá. Trmal odhaduje, že nemoc je na ústupu. „Podle mého názoru už jsme za vrcholem epidemie. Potvrdí to, nebo vyvrátí čísla za další týden. Ale věřím tomu, že těch případů bude méně,“ doplnil Trmal. Kromě krajského města se ojedinělé případy hepatitidy objevily na Mostecku a Lounsku. A nejspíš souvisí s migrací nemocných. „Faktory jsou tam nejrůznější. Například od útěkářů z azylových zařízení. To je jeden z mechanismů, jak se ta nákaza může šířit,“ uvedl Trmal.

Hygienici se potýkali v posledních týdnech s tím, že řadu lidí nebylo možné dohledat, v tom jim většinou pomohly školy. Za některými rodinami hygienici docházejí osobně. „Je to právě do rodin, kde si nejsme jisti, že by převzali poštu. Je jim předáno rozhodnutí a ti lidé jsou nejen motivováni, ale upozorněni na povinnost dostavit se k vyšetření. Je to otázka posledních dnů, kdy jsme takto z jedné rodiny dostali několik nemocných,“ dodal Trmal.

Hygienici už mají k dispozici i výsledky stěrů, které provedli před dvěma týdny v autobusech a trolejbusech ústecké MHD a v supermarketech. Komentovat je zatím nebudou, nejprve s nimi musí seznámit dopravní podnik a zástupce obchodů.

Mimořádná opatření zavedly školy a školky, kterým magistrát poslal mimořádné příspěvky na dezinfekce a hygienické potřeby. Dopravní podnik zase každý třetí den dezinfikuje madla a sedadla ve vozech.

-čtk-