Transfuzní stanice budou muset podle novely pravidla správné praxe dodržovat. Jinak jim hrozí sankce. Foto: Torange

Poslanci se budou zabývat standardy pro transfuzní zařízení

Poslanci se budou ještě do Vánoc zabývat vládní novelou o léčivech, která rozšiřuje vymezení správné výrobní praxe pro transfuzní zařízení. Předloha vychází z evropské směrnice a měla by zvýšit jakost a bezpečnost transfuzních přípravků.

 

Členské státy by měly začlenit evropský předpis do svého práva do poloviny února. Vláda proto Sněmovna navrhla, aby ji schválila zrychleně už v prvním čtení. Norma je zařazena na program sněmovní schůze, která začne 12. prosince.

Léková novela je jednou z prvních, ale zároveň také posledních předloh, kterou předložil nové Sněmovně končící kabinet ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL. „Novelou se především umožní, aby byl vydán prováděcí právní předpis, který by stanovil v souladu se směrnicí pokyny pro správnou praxi k uplatňování standardů a specifikací systému jakosti pro zařízení transfuzní služby,“ stojí v důvodové zprávě.

Pokyny už Evropská komise vypracovala, pro transfuzní zařízení v členských státech však dosud nebyly závazné.

Transfuzní stanice budou muset podle novely pravidla správné praxe pod hrozbou postihu dodržovat. Například budou muset postupovat podle nejnovějších vědeckých a technických poznatků.

-čtk-