Sociální služby by podle sněmovních stran měly dostat víc peněz, neví ale, z jaké kapitoly rozpočtu je vzít. Foto: pxhere.com

Sněmovní strany chtějí přidat peníze na sociální služby

Sněmovní strany se shodují na potřebě zvýšit prostředky ve státním rozpočtu určené na sociální služby. Nemají ale jednotnou představu o tom, kolik peněz poskytnout a z jaké kapitoly státního rozpočtu je vzít. Mimo to strany plánují i další přesuny peněz v rozpočtu, zejména ve prospěch školství.

 

Podle KDU-ČSL, která se ještě jako strana končící vlády podílela na vytvoření návrhu rozpočtu, zůstaly v materiálu předloženém do Sněmovny sociální služby nedořešené. „Ministerstvu práce a sociálních věcí se to nepodařilo vyjednat v rámci jednání o rozpočtu, a proto je třeba, aby se k tomu Sněmovna postavila čelem,“ řekl lidovecký předseda Pavel Bělobrádek. Strana navrhuje přesunout na sociální služby tři miliardy korun z kapitoly všeobecná pokladní správa.

KSČM připravuje vlastní návrh přidání peněz na sociální služby. Poslankyně Hana Aulická Jírovcová uvedla, že by bylo třeba přesunout pro tento účel 3,3 miliardy korun, v případě výhrad rozpočtového výboru chce usilovat nejméně o dvě miliardy. Peníze je třeba podle ní hledat jinde než v kapitole ministerstva práce.

Poslanci ODS a ANO se shodují, že pokud má ke schválení peněz pro sociální služby dojít, je třeba najít společnou dohodu, kolik peněz to bude a z jakého zdroje se vezmou. Návrh by podle nich mělo připravit ministerstvo financí. Dvě nejsilnější strany vidí jako realistické, že se podaří najít v rozpočtu zhruba 1,6 miliardy korun s tím, že zbytek do tří miliard by stát uvolnil v případě příznivého vývoje ekonomiky.

Piráti nechají řešení situace kolem peněz na sociální služby na návrhu, který má podle rozhodnutí rozpočtového výboru do čtvrtka připravit ministerstvo práce a sociálních věcí.

Sociální demokraté ocenili, že výbory souhlasily s navýšením rozpočtu školství. Místopředsedkyně poslaneckého klubu Kateřina Valachová ale kritizovala, že snížily požadavky na růst kapitoly sociálních služeb.

Podporu pro zvýšení prostředků na sociální služby vyslovili i Starostové. „Před volbami vláda naslibovala hromady financí, ale nechala to zaplatit obce a kraje. My chceme, aby se sliby plnily z místa, odkud zazněly,“ řekl šéf poslaneckého klubu STAN Jan Farský s tím, že hnutí dodatečné peníze na sociální služby podpoří. Stejný postoj má i TOP 09.

SPD se zatím k návrhu na přidání peněz pro sociální služby nevyjádřila. V jiných oblastech navrhuje snížení rozvojové pomoci o 200 milionů korun a přesunutí peněz na zvýšení dávek pro tělesně postižené a do rozpočtové rezervy. V rozpočtu ministerstva obrany chce 300 milionů korun určených na zahraniční mise přesunout na výcvik aktivních záloh. V kapitole školství bude hnutí chtít přesunout peníze na inkluzi na platy pedagogů.

ODS bude prosazovat razantní omezení státních výdajů, konkrétní opatření představí v pátek při druhém čtení rozpočtu. Uspořené peníze by podle jejich návrhu měly posloužit ke snížení státního dluhu.

Piráti podle poslance Mikuláše Ferjenčíka připraví několik drobnějších pozměňovacích návrhů jako například přesun peněz z kapitoly ministerstva vnitra na školství pro použití na zvýšení odměn doktorandů. Symbolický charakter má podle něj pirátský návrh na snížení rozpočtu Pražského hradu, protože Piráti nesouhlasí s bezpečnostními opatřeními v areálu.

TOP 09 bude při podrobném projednávání rozpočtu prosazovat navýšení peněz na platy v regionálním školství, navrhne přesun 7,5 miliardy korun z položky agropotravinářství do školství. Chce také zvýšit rozpočet na vědu a výzkum o miliardu a peníze na vědu v jednotlivých kapitolách soustředit do rozpočtu vysokého školství. Podle poslankyně Heleny Langšádlové je třeba také přidat církevním školám na zvýšení tarifů, a to 130 milionů korun. Celkem 50 milionů chce Dominik Feri přesunout z kapitoly politiky aktivní zaměstnanosti do podpory obnovy kolejí a menz. Posílit o 1,5 milionu by podle něj měl i rozpočet pro badatele Ústavu pro studium totalitních režimů.

STAN navrhuje zvýšení peněz pro školství o 15 miliard korun, podporu ostatních stran zatím nemá. Odmítá také navrhované posílení oboru agropotravinářství o miliardu korun na úkor peněz pro rozvoj venkova. Stejný postoj jako STAN má v této věci ODS, naopak ANO návrh obhajuje jako potřebnou podporu pro soběstačnost českého zemědělství.

-čtk-