Adam Vojtěch, budoucí ministr zdravotnictví. Za sympatickou mladou tváří komunikativního politika, který dokáže vlídně pohovořit s každým, se skrývá tvrdý hráč a sekáč, který se nezakecá. Foto: Tomáš Cikrt

Vojtěch prošel u prezidenta, chce zřídit radu poskytovatelů

Pokud se nepodaří odložit povinnost vydávat elektronické recepty, kandidát na ministra zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) bude chtít, aby kvůli nim lékaři nebyli v prvním roce sankcionováni. Řekl to po dnešní schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Mluvili spolu také o hospicové péči, úhradě zdravotnických prostředků nebo zdravotních bonusech. Nedostatek zdravotních sester chce Adam řešit zvyšováním jejich platů. Obnovení poplatků nebo spoluúčasti není v současné době tématem, řekl kandidát na ministra.

 

Vojtěch schůzku označil za věcnou a pozitivní, řešili na ní problémy českého zdravotnictví. Na základních bodech se shodli, dodal.

Jako první věc v úřadu chce Vojtěch řešit zavedení elektronického receptu. Lékaři by měli eRecepty vydávat od začátku roku. Vojtěch poznamenal, že státní správa nebyla schopna systém připravit a následky by neměli nést lékaři. Pokud se proto nepodaří systém odložit, což vzhledem k času neví, zda je možné, bude usilovat o to, aby první rok nebyly doktorům v souvislosti s touto povinností udělovány pokuty.

Kandidát na ministra se chce také věnovat úhradě zdravotnických prostředků a přípravě nové právní úpravy, která by toto téma řešila. Zaměřit by se chtěl rovněž na měření kvality nemocnic, aby pacienti věděli, kde se jak léčí.

Se Zemanem hovořili také o otázce dlouhodobé péče. Vojtěch věří, že ve spolupráci s pravděpodobnou ministryní sociálních věcí Jaroslavou Němcovou (ANO) se podaří připravit projekt a legislativu pro koncepční řešení dlouhodobé péče. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček uvedl, že hlavním tématem jednání byla problematika hospicové péče. Vojtěch prezidentovi slíbil, že se tím bude zabývat.

Dalším tématem schůzky byl podle Vojtěcha nedostatek personálu. Kandidát na ministra poznamenal, že je na místě problém řešit zvyšováním platů zdravotních sester ve zdravotnictví i v sociální péči. Uvedl, že o personálních otázkách státních úřadů či pozic náměstků s prezidentem nemluvili.

Vojtěch na otázku novinářů řekl, že poplatky či spoluúčast pro něj nyní nejsou aktuálním tématem. Úspory chce nejprve hledat uvnitř systému. O dalším financování je podle něj možné diskutovat až později.

Při práci na ministerstvu se chce opírat o názor lékařské veřejnosti. Chtěl by zřídit radu poskytovatelů, ve které by byly zastoupeny „všechny segmenty českého zdravotnictví“. Její členové by diskutovali vznikající návrhy i problémy.

-čtk-