Lékaři, kteří na fakultě, mají podle děkana Šeda nižší platy než ti, kteří se věnují přímo zdravotní péči. V některých oborech, jako je například anatomie, už podle něj pedagogové prakticky nejsou. Foto: Michiel Jansz van Mierevelt – Lekce anatomie Dr. Willem van der Meera (1617)

Vzdělání českých lékařů doplácejí samoplátci z ciziny, tvrdí děkan Šedo

Stát podle děkana 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Aleksiho Šeda platí jen dvě třetiny peněz nutných na vzdělávání lékařů. Zbytek doplácejí hlavně samoplátci z ciziny. Řekl to na včerejší tiskové konferenci k lékařské genetice. V loňském školním roce v Česku studovalo podle statistik ministerstva školství na lékařských fakultách přes 21.000 lidí, více než 3400 bylo samoplátců.

 

Nemocnice i sdružení praktických lékařů upozorňují na to, že doktorů je nedostatek. „Opakovaně se uvažovalo o tom, že budou lékařské fakulty přijímat více studentů. Ale nemohou uživit ani ty, které už mají teď,“ vysvětlil děkan. Nyní přijímá fakulta asi každého šestého či sedmého zájemce.

Lékaři, kteří na vysokých školách učí, mají podle Šeda nižší platy než jejich kolegové, kteří se věnují přímo zdravotní péči. V některých oborech, jako je například anatomie, už podle něj pedagogové prakticky nejsou. Rozpočty lékařských fakult podle Šeda navíc každoročně klesají.

Peníze doplňují zahraniční studenti, kteří si vzdělání platí sami. Mají stejné podmínky jako čeští studenti, podle děkana ale většinou nepropadají a neprodlužují si studium. Lékařské fakulty přijímají asi každého desátého až patnáctého zájemce.

Kritiku sklízí i organizace studia budoucích lékařů. Podle České lékařské komory je specializační vzdělávání nepřehledné. Letos vstoupila v platnost novela, která zvýšila počet základních oborů a snížila počet specializací. Zrušila například specializaci dětský praktický lékař, která nově spadá pod pediatrii. Podle vlády měla změna především zjednodušit a zkrátit dobu pro získání lékařské specializace. Novela také upřesňuje výkon odborného dohledu nad neatestovanými lékaři a vymezuje požadavky na garanta oboru a školitele.

Podle statistik ministerstva školství v loňském školním roce na lékařských fakultách studovalo 21.292 posluchačů, další studovali veterinu nebo Fakultu zdravotního lékařství Univerzity obrany. Cizinců bylo mezi nimi více než 7200, asi 3400 z nich si vzdělání platilo. Absolvovalo téměř 2500 Čechů a asi 700 cizinců.

-čtk-

Počty studentů a absolventů lékařských fakult ve školním roce 2016/2017