U minulém roce denně kouřilo kolem 2,4 milionu osob nad 15 let. Každý den alkohol popíjelo asi 600.000 mužů a žen, 100.000 z nich pak zvládalo pět a víc sklenic. Foto: Max Pixel

Zpráva: Denně kouří 2,4 mil Čechů, alkohol jich denně pije 600.000

V Česku přibývá lidí, kteří každý den kouří a pijí alkohol. Roste i podíl těch, kteří pijí nadměrně a hrozí jim závislost. Zatímco si v roce 2012 každý den cigarety zapálilo 23 procent lidí, loni to bylo už 27 procent. Denně tak kouřilo kolem 2,4 milionu osob nad 15 let. Každý den alkohol popíjelo v minulém roce asi 600.000 mužů a žen, 100.000 z nich pak zvládalo pět a víc sklenic. Vyplývá to z výroční zprávy o užívání drog v Česku za rok 2016.

 

Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti provedlo loni a v roce 2012 národní studie o kouření a pití alkoholu, do nichž se zapojilo několik tisíc lidí. Výsledky podle šéfa střediska Viktora Mravčíka ukázaly, že kuřáků i těch, co pijí každý den alkohol, přibývá. „U kuřáků to nejsou nejmladší věkové skupiny, ale lidé ve středním věku. U alkoholu je to napříč věkem,“ uvedl Mravčík. Za růstem počtu kuřáků a pijících vidí velkou dostupnost tabákových výrobků a alkoholických nápojů.

O kouření a jeho dopadech jednala dnes i rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky. „Ročně jsou to stovky miliard a desítky tisíc umírajících v důsledku kouření a alkoholu. Když se to sečte, je to téměř 30.000 zemřelých,“ řekl Mravčík.

Denně kouří 27 procent lidí – zhruba každý třetí muž a každá pátá žena. Při přepočtu je to kolem 2,4 milionu osob. Víc než krabičku denně zvládne téměř třetina kuřáků a kuřaček. Do půlhodiny po probuzení si zapálí dvě třetiny kuřáků a kuřaček, do pěti minut pak pětina.

Podle Mravčíka je v Česku „problematická dostupnost“ méně rizikových alternativ k nikotinu. Nedostatečná je také informovanost. „Zatímco cigarety máte všude – a přitom je to ta nejrizikovější forma užívání nikotinu, tak orální tabák Snus je v EU zakázán. U elektronických cigaret a dalších nových produktů jsou rizika popisována natolik, že je lidé vnímají zkresleně. Běžně se setkáte s tím, že kuřák řekne, že elektronickou cigaretu zkoušel, ale škodí stejně jako klasická,“ řekl Mravčík. Podle něj by se měla zvýšit osvěta, aby závislí případně přešli od klasických cigaret k méně rizikovým.

Zkušenosti s elektronickou cigaretou měla loni téměř pětina dotázaných – 23 procent mužů a 16 procent žen. V posledním roce ji používal každý dvanáctý respondent. Nejčastěji si elektronickou cigaretu pořídili mladí do 24 let, zkušenost s ní měli tři z deseti v této věkové skupině.

Alkohol v posledním měsíci pilo 71 procent dotázaných – čtyři pětiny mužů a tři pětiny žen. Pět a víc sklenic naráz aspoň jednou týdně vypilo 13 procent lidí – každý pátý muž a každá patnáctá žena. Nadměrné dávky si denně dávala dvě procenta mužů a půl procenta žen. Denně popíjí desetina osob mezi 55 a 64 lety.

Nadměrně tak denně pije kolem 100.000 lidí. Každý den si alkohol dává na 600.000 Čechů a Češek. Problémy s pitím by mohlo mít 1,6 milionu dospělých, velké riziko závislosti je u 900.000 osob.

Na předávkování alkoholem podle registru úmrtí loni zemřelo 415 lidí. Předloni to bylo 342 obětí a v roce 2014 pak 322. Speciální registr soudního lékařství zaznamenal loni 788 úmrtí kvůli alkoholu – 148 lidí alkohol přímo zabil a u 640 ke smrti přispěl.

Užívání nelegálních drog je v Česku podle zprávy stabilní, počty uživatelů případně mírně klesají. Na protidrogovou politiku v roce 2016 vydal stát a samosprávy celkem 1,54 miliardy korun. O rok dřív to bylo 1,44 miliardy. Ze zdravotního pojištění v roce 2015 do léčby putovalo 1,71 miliardy, z toho 1,15 miliardy na léčení závislosti na alkoholu. O rok dřív výdaje pojišťoven činily 1,58 miliardy.

-čtk-