Na Jihočeské univerzitě vznikne simulační centrum pro nelékařská zdravotnická povolání. "Studenti budou moci procvičovat v simulačním prostředí všechny situace a výkony budou dělat v souvislosti s tím daným stavem a ne odděleně jako nácvik činnosti," říká děkanka zdravotně-sociální fakulty Valérie Tóthová. Foto: Wikimedia

V Budějovicích vznikne první simulační centrum pro sestry, porodní asistentky a záchranáře

Zdravotně-sociální fakulta Jihočeské univerzity postaví nové simulační centrum pro sestry, porodní asistentky a záchranáře. Dvoupodlažní budova bude věrně napodobovat prostory nemocnice. Náklady na stavbu a vybavení objektu činí 58 milionů korun. Budova vznikne jako přístavba fakulty, která stojí poblíž českobudějovického výstaviště. Novinářům to včera řekli zástupci školy a Jihočeské univerzity.

 

Podle děkanky zdravotně-sociální fakulty Valérie Tóthové bude simulační centrum první svého druhu v republice, jelikož bude zaměřené na výuku nelékařských oborů. „Bude to mít zásadní význam pro přípravu na budoucí povolání. Protože studenti budou moci procvičovat v simulačním prostředí všechny situace a výkony budou dělat v souvislosti s tím daným stavem a ne odděleně jako nácvik činnosti,“ uvedla Tóthová.

Stavba objektu začne v září. Uvnitř budou místnosti jako velín, jednotka intenzivní péče, porodní sál nebo nemocniční pokoje. Náklady na projekt pokryjí z většiny granty z operačních programů EU, fakulta uhradí 3,2 milionu korun z vlastních zdrojů.

„Jde o významný projekt, který představuje virtuální nemocnici. Inspirovali jsme se v zahraničí,“ uvedla Tóthová. Zdravotně-sociální fakultu navštěvuje přibližně 2100 studentů. Zhruba dvě třetiny z nich se věnují nelékařským oborů. Tóthová uvedla, že o absolventy je velký zájem i mimo Jihočeský kraj.

„Tento projekt vyvrací mýtus, že se české zdravotnictví nachází ve středověku, což jsem nedávno zaslechl. Naopak dokazuje, že i do zdravotnictví zasáhla čtvrtá průmyslová revoluce,“ řekl vedoucí útvaru pro rozvoj Jihočeské univerzity Václav Lukeš.

-čtk-