Helena Rögnerová si už jednou řízení sekce vyzkoušela, když na přelomu let 2013/2014 dělala náměstkyni pro zdravotní pojištění ministru zdravotnictví Martinu Holcátovi, jeho nástupce Svatopluk Němeček jí pak z funkce odvolal. Foto: TC

Dvě sloučené sekce bývalých náměstků dočasně povede Helena Rögnerová

Dosavadní ředitelka Odboru dohledu nad zdravotním pojištěním Helena Rögnerová byla pověřena řízením Sekce ekonomiky a zdravotního pojištění Ministerstva zdravotnictví. Zdravotnickému deníku to potvrdila tisková mluvčí MZ Gabriela Štěpanyová, „Na místo bude v nejbližší době vypsáno výběrové řízení,“ doplnila. Sekce vznikla 1. ledna sloučením Sekce ekonomiky a přímo řízených organizací se Sekcí zdravotního pojištění, čím o svá místa přišli dva náměstci ministerstva zdravotnictví Petr Landa a Tom Philipp. Změna proběhla v rámci systemizace služebních a pracovních míst, kterou před vánoci schválila vláda Andreje Babiše.

 

Pověření jednoho z ředitelů odborů řízením sekce, je standardním krokem do doby, než je jmenován náměstek, který jí pak vede. Ač formálně o těchto personálních změnách rozhoduje v souladu se služebním zákonem státní tajemník ministerstva, obvykle přitom respektuje přání ministra.

Helena Rögnerová je zkušená úřednice, politička i manažerka. Vyzkoušela si i post náměstkyně MZ pro zdravotní pojištění (od září 2013 do února 2014) za ministra zdravotnictví Martina Holcáta. Odskočila si tam z pozice ředitelky Odboru dohledu nad zdravotním pojištěním, kterou je dodnes.  Vystudovanou ekonomku veřejnost zaznamenala už před více než 20 lety, v roce 1996, kdy se stala ředitelkou Fakultní nemocnice v Motole. V roce 1999 jí této funkce zbavil ministr Ivan David a nahradil jí současný ředitel (a ministr v roce 2017) Miloslav Ludvík. Mediální pozornost kolem svého odvolání využila Rögnerová ke vstupu do politiky. V roce 2000 byla zvolena senátorkou za čtyřkoalici. Po šesti letech se jí mandát nepodařilo obhájit a vrátila se k manažerské práci, pod křídly společnosti Meditterra řídila čtyři soukromé nemocnice a Rehabilitační středisko Malvazinky. V roce 2013 nastoupila na ministerstvo zdravotnictví.

-cik-