Agel se obrátil na ÚOHS kvůli zrušení tendru na provozování pražské Nemocnice Na Františku. Foto: koláž ZD

Firma AGEL podala stížnost proti tendru na pražskou nemocnici

Společnost AGEL, která v minulosti projevila zájem o provozování pražské Nemocnice Na Františku, napadla podmínky tendru u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Požaduje jeho zrušení. ČTK to dnes řekl mluvčí úřadu Martin Švanda. Firma do takzvaného koncesního řízení nabídku nakonec nepodala, radnice minulý týden obdržela dvě. Vedení Prahy 1 tendr zřejmě zruší, protože jedná s magistrátem o spolufinancování zařízení. Takzvané koncesní řízení na soukromého provozovatele vypsala radnice loni a sklidila za to kritiku.

 

„Na návrh společnosti AGEL vedeme v dané věci prvostupňové správní řízení. Navrhovatel si stěžuje zejména na nastavení zadávacích podmínek, které údajně neumožňuje podat srovnatelné nabídky,“ sdělil mluvčí ČTK. Podnět k ÚOHS na zrušení řízení minulý týden avizovali i Piráti, podle Švandy však na úřad zatím nedorazil.

Společnost AGEL odmítla své důvody ke stížnosti komentovat. „Dlouhodobá komunikační politika skupiny AGEL je postavena na tom, že nové akvizice komentujeme až v případě jejich realizace,“ řekla ČTK mluvčí firmy Radka Miloševská.

Otvírání obálek s nabídkami do tendru se uskutečnilo minulý týden. Radnice obdržela dvě nabídky, a to od společnosti Nemos Group ze skupiny Penta a firmy Privamed. Tendr stále běží, což kritizuje opozice. Zároveň včera rady magistrátu a Prahy 1 schválily memorandum, po jehož podpisu se Praha zaváže vyplatit letos na provoz nemocnice dotaci 42 milionu korun. Obě strany budou dále jednat o trvalém řešení. Městská část nyní podle vyjádření svého místostarosty Daniela Hodka (ČSSD) na provoz zařízení doplácí asi 50 až 60 milionů korun ročně.

Celková hodnota plánované koncese na 35 let byla podle zadání koncesního řízení odhadována na 10,5 miliardy korun. Praha 1 stanovila nájemné půl milionu měsíčně, zároveň však podmínky koncese navrhují kompenzaci ze strany radnice řádově 50 až 60 milionů korun ročně.

Nemocnice Na Františku je jedinou nemocnici, kterou v Praze provozuje městská část. Vlastní nemocnici nemá ani magistrát, pouze Městskou polikliniku.

-čtk-