Foto: Pixabay

Hradecký kraj na stipendia přilákal 39 budoucích lékařů

Do zatím posledního kola stipendijního programu Královéhradeckého kraje pro studenty medicíny se přihlásilo 39 mediků, kteří by měli v roce 2019 posílit stavy lékařů v kraji. Dosud kraj na stipendia do kraje přilákal 52 lékařů. Za to, že se medik po vystudování zaváže v daném oboru nejméně čtyři roky pracovat v kraji, může dostat stipendium až 150.000 korun. ČTK to sdělil Dan Lechmann z tiskového oddělení hejtmanství. V hradeckém kraji chybějí desítky lékařů různých specializací.

 

Stipendia kraj medikům poskytuje od roku 2015 prostřednictvím Zdravotnického nadačního fondu. Pro akademický rok 2017/2018 dal kraj do fondu 5,5 milionu korun. Fond nabízí stipendia pro 14 lékařských oborů s největším nedostatkem lékařů. Jedenáct oborů má stipendium 120.000 korun, u tří mimořádně potřebných oborů stipendium činí 150.000 korun. Jde o vnitřní lékařství, obor anesteziologie a intenzivní medicína a pediatrii.

„Pro současné kolo stipendijního programu fond přijal 39 žádostí. Všichni žadatelé splnili požadované podmínky a v roce 2019 tedy v kraji přibude 39 nových lékařů. Vzhledem k tomu, že stipendisté budou pracovní smlouvy uzavírat až po ukončení akademického roku, není zatím známo, u kterých poskytovatelů zdravotních služeb na území kraje budou působit,“ uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09).

O jednorázové stipendium mohou žádat studenti lékařských fakult s předpokládaným ukončením studia v příslušném akademickém roce, pro který je dané kolo stipendijního programu vypsáno. Od roku 2015 kraj dal na stipendijní program 13 milionů korun, výsledkem je 52 nových lékařů pracujících v různých regionálních zdravotnických zařízeních.

-čtk-